Sectoarele de productie orientate spre export vor avea o evolutie pozitiva anul viitor, contribuind la revenirea economiei, in timp ce serviciile, retailul, constructiile si piata bunurilor de consum vor suferi in continuare din cauza lipsei de incredere a consumatorilor, potrivit Roland Berger.
"Retailul, bunurile de consum, serviciile si constructiile au contribuit semnificativ la evolutia negativa a economiei, iar pentru anul viitor nu vor contribui semnificativ la revenirea economica. In schimb, ne vom putea baza pentru 2010 pe industriile prelucratoare, orientate spre export, unde trebuie sa ne construim avantaje competitive", a declarat, la Gala ZF 2010, Codrut Pascu (foto), managing partner Roland Berger Strategy Consultants, potrivit Mediafax.

Astfel, potrivit estimarilor companiei, anul viitor vor inregistra evolutii pozitive sectorul auto, chimic, petrol si gaze, metalurgie si industrie grea, energie si utilitati, dar si productia de aparate si echipamente electronice. De asemenea, logistica si distributia, sectorul IT&telecom, cel farmaceutic si serviciile de sanatate privata au potential de crestere in 2011, potrivit prognozelor Roland Berger.

Pe de alta parte, constructiile si imobiliare vor avea in continuare de suferit, la fel ca si serviciile financiare, bunurile de consum, industria textila si de pielarie, retailul si agricultura.

"Perspectiva economiei in 2011 depinde de capacitatea ei de a rezista «turbulentelor» si de a fructifica posibilele «raze» de oportunitate. Dintre factorii pozitivi care ar putea avea impact pozitiv asupra economiei sunt recastigarea increderii, cresterea productivitatii, fenomen care a inceput deja sa se manifeste si credem ca va continua, dar si evolutia principalelor companii din economie", a explicat Pascu.

Printre factorii care ar putea influenta negativ economia, Roland Berger a identificat incertitudinea masurilor guvernamentale (inclusiv a politicilor fiscale), deteriorarea sentimentului consumatorilor, nerestructurarea sectorului public si instabilitatea mediului politic.

Roland Berger estimeaza pentru anul viitor o crestere economica cuprinsa intre 0% si 2%.

In ceea ce priveste evolutia economiei romanesti pe termen lung, compania a luat in calcul mai multe scenarii, cel mai optimist dintre acestea, dar si cu cea mai redusa probabilitate de a se indeplini, prevede o crestere economica de 7% pe an pana in 2020. In acest caz, in 2020, PIB-ul nominal per capita va atinge nivelul din 2009 inregistrat in Slovenia si 70% din media EU 27 din 2009.

Scenariul cu cea mai mare probabilitate de a se realiza este o crestere economica moderata, de 3-4% pe an pana in 2020, caz in care PIB-ul nominal per capita va atinge nivelul din 2009 al Slovaciei si 50% din media EU 27 din 2009.

FMI estimeaza pentru anul viitor o crestere economica de 1,5%, dupa o scadere de 2% prognozata pentru acest an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri