Advent International mizeaza pe modelul exitului din Terapia pentru cresterea business-ului Labormed, potrivit Ralucai Nita, director in cadrul fondului de investitii american.
"Incercam sa facem o reeditare a succesului Terapial la Labormed", a declarat Raluca Nita, prezenta la conferinta "Proprietar de companie, caut finantare. Bursa, credit sau fond de investitii", organizata de wall-street.ro, cu sprijinul Bursei de Valori Bucuresti, al Bancii Transilvania si al casei de avocatura PeliFilip.

Prin vanzarea producatorului clujean de medicamente Terapia, fondul de investitii a incasat suma de 324 milioane de dolari, de peste zece ori suma investita. In plus, pana la momentul exit-ului, vanzarile au fost triplate.

"Asteptam sa facem acelasi lucru la Labormed", a mai spus oficialul Advent International, adaugand totodata ca si evolutia pietei farmaceutice a fost unul dintre motoarele avansului inregistrat de Terapia.

Raluca Nita a punctat faptul ca unul dintre punctele forte in atingerea obiectivelor fixate "pe modelul Terapia" a fost, reintregirea, in cadrul Labormed, a fostei echipe de management de la producatorul clujean de medicamente.

"Am ridicat standardul sus, la de peste zece ori (suma obtinuta in momentul exitului, comparativ cu ce s-a investit - n. red.), dar profilul nostru este de a obtine o triplare in 4-5 ani, atat cat este sustenabil", a explicat directorul de investitii.

LaborMed este o companie farmaceutica romaneasca, infiintata in 1991. In 2008, Advent International a devenit actionar majoritar al producatorului, intr-o tranzactie de tip buy-in estimata la 123 de milioane de euro. In vara lui 2009, Labormed a anuntat preluarea portofoliului de medicamente al Ozone, printr-o tranzactie estimata la circa 20 de milioane, anuntata in premiera de Wall-Street.ro.

Raluca Nita a mai spus ca Advent International priveste pe termen lung strategia de dezvoltare a fiecarui business in care investeste, implicandu-se in achizitiile pe care fiecare le face pentru a-si consolida pozitia pe piata.

"Ceea ce noi facem este sa ajutam companiile sa cumpere acele target-uri. Ne implicam activ in negocieri. Ne axam pe o strategie buy-build (cumpara si construieste - n. red.)", a punctat Nita.

Cea mai recenta investitie anuntata de Advent International este intrarea in actionariatul lantului de clinici medicale Centrul Medical Unirea, unul dintre cei mai activi jucatori din serviciile medicale private. Prin tranzactia estimata la circa 40 de milioane de euro, Advent International a preluat 80% din actiuni, restul ramanand in mainile fondatorului CMU, cardiologul Wargha Enayati. Recent, CMU a anuntat preluarea lantului de clinici Euroclinic, unul dintre primii zece mari jucatori din piata de profil.

Advent International este una dintre cele mai mari firme de private equity din lume. In Romania, investitiile Advent au inclus companiile: Dufa, Terapia, Brewery Holdings, Euromedia, Mobifon Connex si Ceramica Iasi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri