"Eu le pregatesc o strategie europeana, aceea de a fi parteneri reali si loiali. Asta inseamna sa mai reduca din taxele acelea pentru furnizorii de produse agro-alimentare care merg spre magazine. Taxele sunt mari si sunt unele pe care nu le gasesc normale", a spus Tabara.

Potrivit ministrului, ideea eliminarii unor taxe impuse de retaileri furnizorilor este impartasita si de state precum Ungaria, Italia sau Germania.

"In primul rand trebuie eliminate niste taxe. De exemplu, eu nu gasesc normala taxa de dezvoltare. De ce trebuie sa dezvolte o retea pe seama unei taxe suplimentare. Ar mai trebui eliminate taxa de raft, taxa de deschidere a magazinului, sunt mai multe", a aratat Tabara.
Ministrul a explicat ca aceste taxe nu pot fi eliminate prin lege, pentru ca nu sunt percepute in mod oficial de catre magazine.

"Trebuie verificat de catre Protectia Consumatorului, Garda Financiara. Sunt mai multe institutii", a precizat ministrul Agriculturii.
Producatorii si retailerii au semnat in luna iulie 2008 Codul de Bune Practici pentru comertul cu produse agroalimentare, insa reprezentantii producatorilor au reclamat in mai multe randuri ca documentul nu a schimbat taxele si practicile marilor retele de magazine, si au solicitat elaborarea unei legi pentru acest domeniu.

Citeste si:

Documentul prevedea ca este interzis comerciantilor sa impuna furnizorilor de produse alimentare plata de servicii "care nu au legatura directa cu operatiunea de vanzare si care nu sunt cuprinse in costul de achizitie efectiv".

UIterior, in 2009, Guvernul a aprobat un proiect de lege care transpune unele prevederi ale codului. Initial, proiectul a fost inclus intr-o ordonanta de urgenta a Guvernului, aprobata la 20 mai 2009, insa apoi Executivul a revenit asupra deciziei, iar actul normativ nu a fost publicat in Monitorul Oficial. Ministrul Agriculturii de la acea vreme, Ilie Sarbu, declara ca documentul nu a fost transmis la Monitorul Oficial pentru ca Guvernul a constatat ca sunt prea multe astfel de acte normative si a hotarat continuarea promovarii proiectului in Parlament.

Patronatele din industria alimentara sustineau atunci ca marile retele de magazine au "convins" inalti demnitari din Executiv sa intarzie sub orice forma si sa blocheze proiectul de Ordonanta de Guvern a Codului de bune practici in comertul cu produse agroalimentare, promovat de Ministerul Agriculturii.