Un numar de 37 de companii romanesti au accesat pana in prezent fonduri de 31 milioane euro prin Facilitatea de Finantare pentru Eficienta Energetica UE/BERD pentru investitii in eficientizarea consumului de energie, in urma acestor proiecte fiind estimata o economie de 687.000 MWh pe an.
Facilitatea de Finantare pentru Eficienta Energetica (EEFF) reprezinta un program comun de finantare UE/BERD, care are ca scop promovarea investitiilor de eficienta energetica in sectorul privat din Romania, prin intermediul bancilor locale partenere, potrivit unui comunicat al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Prin aceasta facilitate, companiile romanesti pot contracta imprumuturi de pana la 2,5 milioane euro pentru investitii ce vizeaza eficientizarea energiei, beneficiind de un grant de 15 procente din partea UE, la finalizarea cu succes a proiectului. Pe langa finantare, companiile vor primi consultanta tehnica gratuita din partea companiei Tractebel Engineering.

"Proiectele sustinute prin intermediul acestei facilitati variaza de la investitii de dimensiuni mici, plecand de exemplu de la un imprumut de 43.000 euro acordat unui producator de imbracaminte, pana la investitii pe scara larga, cum ar fi imprumutul de 2,5 milioane euro catre un producator de caramizi, pentru co-finantarea unei investitii in utilaje in valoare totala de 11 milioane euro", se mai arata in comunicatul BERD.

Bancile participante din Romania sunt Banca Comerciala Romana (BCR), BRD - Groupe Société Générale, Banca Transilvania si CEC Bank.

EEFF si bancile participante dezvolta in prezent alte 22 de proiecte de eficienta energetica in Romania, care vor beneficia de finantare in valoare de 17 milioane euro.

Totodata, BERD a premiat investitiile de succes in eficienta energetica. Printre firmele premiate s-au numarat Rom Olsena Company din Targu Mures, Chimcomplex Borzesti, Recomplast Buzau, Amplast Leresti, Doosan IMGB, Kubo Ice Cream Piatra Neamt, Ipec Alba Iulia, Pion Medias, OMV Petrom si SE-GES SA, dar si bancile participante la proiect.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri