BERD: 37 de companii romanesti au investit 31 de milioane euro in eficienta energetica

Un numar de 37 de companii romanesti au accesat pana in prezent fonduri de 31 milioane euro prin Facilitatea de Finantare pentru Eficienta Energetica UE/BERD pentru investitii in eficientizarea consumului de energie, in urma acestor proiecte fiind estimata o economie de 687.000 MWh pe an.

Facilitatea de Finantare pentru Eficienta Energetica (EEFF) reprezinta un program comun de finantare UE/BERD, care are ca scop promovarea investitiilor de eficienta energetica in sectorul privat din Romania, prin intermediul bancilor locale partenere, potrivit unui comunicat al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Prin aceasta facilitate, companiile romanesti pot contracta imprumuturi de pana la 2,5 milioane euro pentru investitii ce vizeaza eficientizarea energiei, beneficiind de un grant de 15 procente din partea UE, la finalizarea cu succes a proiectului. Pe langa finantare, companiile vor primi consultanta tehnica gratuita din partea companiei Tractebel Engineering.

"Proiectele sustinute prin intermediul acestei facilitati variaza de la investitii de dimensiuni mici, plecand de exemplu de la un imprumut de 43.000 euro acordat unui producator de imbracaminte, pana la investitii pe scara larga, cum ar fi imprumutul de 2,5 milioane euro catre un producator de caramizi, pentru co-finantarea unei investitii in utilaje in valoare totala de 11 milioane euro", se mai arata in comunicatul BERD.

Bancile participante din Romania sunt Banca Comerciala Romana (BCR), BRD - Groupe Société Générale, Banca Transilvania si CEC Bank.

EEFF si bancile participante dezvolta in prezent alte 22 de proiecte de eficienta energetica in Romania, care vor beneficia de finantare in valoare de 17 milioane euro.

Totodata, BERD a premiat investitiile de succes in eficienta energetica. Printre firmele premiate s-au numarat Rom Olsena Company din Targu Mures, Chimcomplex Borzesti, Recomplast Buzau, Amplast Leresti, Doosan IMGB, Kubo Ice Cream Piatra Neamt, Ipec Alba Iulia, Pion Medias, OMV Petrom si SE-GES SA, dar si bancile participante la proiect.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Companiile romanesti care au rezistat multinationalelor din retail
Setari Cookie-uri