Marius Caluian, directorul general al companiei de cercetare MEMRB, considera ca industria de bunuri de larg consum din Romania ar putea inregistra la finalul acestui an o scadere de 10%, comparativ cu 2009, pe fondul unei scaderi abrupte a puterii de cumparare.
In 2009 industria de bunuri de larg consum din Romania s-a situat la valoarea de 22 miliarde de euro.

Potrivit unui studiu realizat de MEMRB, FMCG-ul local a intregistrat in perioada ianuarie-august 2010 o contractie de aproximativ 7%, evolutie generata de toate grupele de categorii.

“Cred ca vom asista si in decembrie la o rationalizare a consumului pe fondul temerilor consumatorilor in legatura cu stabilitatea locului de munca. Este necesara o educare a consumatorului roman in privinta alimentatiei sanatoase, respectiv o crestere a puterii de cumparare. Nu cred ca vom avea insa in curand o crestere rapida a consumului per capita. Intrucat nu evoluam intr-un context economic normal nu pot face estimari pentru anul viitor, insa cred ca prima jumatate din 2011 va reprezenta un barometru pentru restul anului”, a spus Marius Caluian (foto).

Cel mai puternic declin in primele 8 luni ale anului a fost inregistrat de categoria bauturilor (-10,4%), urmata de produsele nealimentare (-7,8%) si produsele alimentare (-7,7%).

Piata de produse lactate proaspete a raportat o scadere valorica de 7,6% in intervalul ianuarie-august. Aceasta industrie reprezinta aproximativ 12% in valoare din totalul categoriilor alimentare. Cele mai afectate categorii au fost laptele (-16%), sana si kefir (-19%) si branzeturi (-14,5%). La polul opus, iaurtul si laptele batut au inregistrat o crestere in valoare de 5%, respectiv 6,4%.

Romania este tara cu cel mai scazut consum de iaurt pe cap de locuitor. Astfel, un roman consuma anual 3,46 kg. iaurt. Spre comparatie, Slovenia are cel mai mare consum de iaurt pe cap de locuitor – 13,86 kg. pe an, urmata de Macedonia – 11,79 kg., Bulgaria – 11,14 kg. si Serbia – 11,03 kg.

Cititi si Criza da de lucru companiilor de cercetare
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri