Pacientul roman se rezuma la a cumpara medicamente absolut necesare, incepand chiar sa duca multe boli «pe picioare», din motive financiare, potrivit directorului de marketing al Ewopharma Romania.
Producatorul farmaceutic elvetian Ewopharma estimeaza ca va inregistra anul viitor pe piata romaneasca o cifra de afaceri in crestere cu pana la 12%, la 22,3 milioane de franci elvetieni (16,7 milioane de euro), datorita evolutiei pozitive a vanzarilor pe mai multe game din portofoliul companiei.

Ewopharma estimeaza ca va incheia anul 2010 cu o cifra de afaceri de 19,9 milioane de franci elvetieni (14,9 milioane de euro), cu 18% mai mare fata de cea din 2009, de 16,8 milioane de franci elvetieni (aproximativ 12,6 milioane de euro), anunta Mediafax.

"In primele noua luni ale anului curent am inregistrat vanzari de 14,8 milioane franci elvetieni, in crestere cu 34% fata de anul trecut in aceeasi perioada. Cresterea vine din performanta unor game din portofoliul nostru. De asemenea, nu putem sa nu mentionam faptul ca pentru toate medicamentele Rx (medicamente cu prescriptie - n.r.) preturile au fost mai mari decat anul trecut datorita cursului de schimb valutar anual. La nivelul intregului an, dar si in 2011, cresterea va fi generata de portofoliul nostru de medicamente etice", a declarat directorul de marketing al Ewopharma Romania, Liana Chicos.

Totodata, reprezentantul Ewopharma a aratat ca masurile guvernamentale luate la jumatatea anului, de reducere a salariilor angajatilor din sectorul public si de majorare a TVA, au redus vanzarile de cosmetice si de OTC-uri (medicamente fara prescriptie - n.r.) ale companiei cu pana la 25% fata de estimarile initiale.

"Pacientul se rezuma la a cumpara medicamente absolut necesare, respectiv cele prescrise de medic. Pentru multe dintre medicamentele OTC, indicate in general pentru afectiuni mai usoare, cumpararea este amanata, daca nu anulata. Populatia din Romania a inceput sa duca multe boli «pe picioare», din motive strict financiare", a explicat Chicos.

Ea a precizat ca preturile produselor din portofoliul companiei au urcat in acest an, ca urmare a deprecierii monedei nationale fata de francul elvetian, dar si a majorarii TVA, in cazul cosmeticelor.

Chicos spune ca una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta pe piata romaneasca este gradul mare de impredictibilitate.

"Este din ce in ce mai greu sa faci planuri pe urmatorii 3-5 ani in conditiile in care cadrul legislativ se schimba abrupt in timpul unui an. Pentru anul in curs mentionez introducerea clawback-ului, schimbarea modelului de compensare a medicamentelor de la 1 iulie si majorarea TVA", a afirmat directorul de marketing al Ewopharma.

Piata farmaceutica a totalizat dupa primele noua luni 7,3 miliarde de lei. Potrivit estimarilor companiei de cercetare si studii de piata Cegedim, piata farmaceutica va ajunge in acest an la peste 8,8 miliarde de lei, in crestere cu 9,2% fata de 2009.

Grupul Ewopharma este reprezentat in Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, tarile fostei Iugoslavii, Rominia, Bulgaria, Moldova, tarile baltice, Ucraina si are peste 160 de angajati. Vanzarile grupului se ridica la aproximativ 60 milioane de franci elvetieni anual. In Romania, compania are 45 de angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri