Petrom, cea mai mare companie din Romania, a finantat cu 410.000 de euro extinderea retelei de telemedicina la nivel national, care acopera in prezent 19 judete, respectiv 7,5 milioane de beneficiari.
Compania petroliera a dezvoltat, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, reteaua de telemedicina (servicii medicale la distanta – n. red.) din centrul tarii, extinzand-o si in partea de sud-est a tarii, al carei centru de comanda se afla la Spitalul de Urgenta Floreasca.

Initial, proiectul demarat de Ministerul Sanatatii in 2009 acoperea doar 7 judete, conectand centrul de comanda de la Targu Mures cu 40 de unitati medicale. Printre unitatile spitalicesti nou conectate la cele doua "centre de comanda" se afla si reteua PetroMed, care include trei cabinete de medicina a muncii ce deservesc angajatii companiei Petrom de pe platformele Arpechim, Petrobrazi si Petromar. Petrom are circa 25.000 de angajati, fiind printre cei mai mari angajatori din Romania.

"In 2010 ne-am gandit ca a ne concentra asupra angajatilor nostri nu este suficient [...] Ne-am uitat si am luat sarcina de a contribui la o schimbare in bine a sistemului sanitar. Am pornit de la un fapt esential: dreptul la viata este sfant, iar dreptul la asistenta medicala este fundamental", a declarat Mariana Gheorghe (foto), CEO-ul Petrom.

Prin investitia de 410.000 de euro a Petrom in echipamentele necesare transmiterii de date si de semne vitale ale pacientilor, 16 unitati medicale situate in judetul Bihor si in altele din sud-estul Romaniei vor fi conectate la centrul de comanda Spitalul de Urgenta Floreasca si vor primi asistenta medicala de urgenta si de specialitate in timp real.

"Telemedicina ajuta, in primul rand, la degrevarea sistemului de urgenta. Vom gestiona mai bine cazurile grave, vom sti ce pacienti au nevoie de transport catre un centru din tara si vom reduce erorile medicale", a declarat Raed Arafat, subsecretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii.

Medicii de la cele doua centre de coordonare - din Bucuresti, respectiv din Targu Mures - vor putea fi consultati de colegii lor de la unitatile din teritoriu conectate la retea si, pe baza comunicarii audio-video, vor primi informatii si vor urmari sase indicatori medicali transmisi prin monitorul de semne vitale (puls, rata respiratorie, electrocardiograma, puls-oximetrie, dioxid de carbon si tensiune arteriala).

Timp de trei ani, Petrom va finanta si mentenanta echipamentelor furnizate de Romsys, iar pe viitor programul ar putea fi extins daca si alte companii private vor dori sa cofinanteze proiectul. "Lansam o invitatie altor companii care pot finanta acest proiect astfel incat acesta sa-si atinga o vocatie nationala", a punctat sefa Petrom.

Intreaga retea este un sistem inchis: doar unitatile medicale care detin echipamentul necesar pot apela la centrele de comanda din Bucuresti si Targu Mures. In Romania, sala de urgenta a unui spital important din Bucuresti primeste, in medie, 17 pacienti pe ora si in jur de 146.000 pe an. Aproape 50% dintre cazurile medicale de urgenta dintr-un spital din Bucuresti provin din alte judete.

Reteaua de telemedicina cofinantata de Petrom deserveste in prezent unitati medicale din judetele: Bistrita-Nasaud, Bihor, Alba, Mures, Harghita, Sibiu, Brasov, Covasna, Bacau, Gorj, Dolj, Arges, Dambovita, Teleorman, Prahova, Buzau, Tulcea, Calarasi si Constanta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri