InterAgro va deveni producator de tomate, dupa ce va deschide in luna ianuarie o sera la Zimnicea, in care va investi circa 10 milioane de lei, a anuntat grupul de firme detinut de omul de afaceri Ioan Niculae.

"Sera este conceputa sa suporte doua cicluri de productie pe an: ianuarie-iunie si iulie-noiembrie. In 2011, se asteapta o productie de aproximativ 400 de tone de tomate, destinate exclusiv pietei interne. Investitia pentru reconversia productiei de la trandafiri la tomate nu s-a finalizat inca. Grupul InterAgro intentioneaza extinderea serelor de la Zimnicea. Inca din faza de proiectare, s-a luat in calcul posibilitatea construirii a inca doua hectare de sere, astfel ca multe utilitati pot asigura functionarea posibilelor noi investitii", se arata intr-un comunicat al InterAgro, informeaza Mediafax.

Sera este dotata cu centrala termica asistata de calculator, utilizata pentru incalzire si producerea de CO2, captat si valorificat in procesul de fotosinteza a plantelor. In plus, sera este dotata cu instalatie de reciclare a solutiei nutritive utilizata pentru fertilizarea culturilor, ca masura de protectie a mediului.

"Sera de la Zimnicea a fost reorientata spre productia de tomate dupa ce s-a realizat un ciclu complet in productia de trandafiri, care a inceput in 2006. Pe de alta parte, piata florilor din Romania este dominata de anumite interese, care au determinat ca preturile de vanzare sa fie sub costurile de productie ale serei", se arata in comunicat.

Productia de tomate este preconizata sa debuteze in prima decada a lunii ianuarie 2011, cand va incepe plantarea rasadurilor.

Primele rosii produse la Zimnicea sunt asteptate in a treia decada a lui martie.

Potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in primele noua luni ale anului s-au obtinut 496.948 tone de tomate, in timp ce importurile din perioada ianuarie-august au totalizat 51.531,491 tone de tomate, provenite atat din Uniunea Europeana, cat si din spatiul extracomunitar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Avem mai putine legume: scaderi la rosii si ceapa in ultimul deceniu
Setari Cookie-uri