Recent intors din Italia, Ovidiu Buluc, proprietarul grupului farmaceutic Farmexim si unul dintre “veteranii” pietei de profil, este dezamagit. Ministrul Sanatatii i-a stricat planurile pe care le are inca de acum trei ani pentru extinderea lantului de farmacii Help Net: un nou proiect de ordonanta de urgenta, menit sa modifice Legea Farmaciei in vigoare, limiteaza expansiunea farmaciilor si loveste in afacerile lanturilor de farmacii.
Conduce de 20 de ani unul dintre cele mai mari business-uri intr-una dintre cele mai dificile si reglementate piete, in care cuvantul de ordine este "schimbare", dar propunerea ministrului Cseke Attila de acum doua saptamani pune capat planurilor de deschidere a 20 de farmacii Help Net in 2011.

“Eu nu mai vad nicio dezvoltare”, impunerea actionariatului este o “chestie comunista”, “licentele de farmacii nu vor mai avea valoare” si noua Lege a Farmaciei este un “copy-paste dupa una din Ungaria” – sunt termenii in care proprietarul Farmexim vorbeste despre proiectul de urgenta propus de ministrul Sanatatii. Ce s-a intamplat?

“Fara niciun fel de pregatire, fara sa se consulte", dupa cum spune Buluc, ministrul Cseke Attila a venit, cu o luna si jumatate inainte de momentul mult-asteptat, cu un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea actualei Legi a Farmaciei. Ministrul propune pastrarea criteriului demografic (o farmacie la 3.000 de locuitori in Bucuresti, la 3.500 in resedintele de judet, respectiv la 4.000 in celelalte localitati) si introducerea obligativitatii unei distante minime de 500 de metri intre farmacii. In plus, Cseke Attila mai doreste ca cel putin 51% din actiunile farmaciei sa fie detinute de un farmacist, daca este asociat unic, sau de asociatii de farmacisti, lovind astfel din plin afacerile retelelor de farmacii din Romania. [Vezi aici in detaliu ce modificari aduce Ministerul Sanatatii la Legea Farmaciei].

Reporterul wall-street.ro a stat de vorba cu Ovidiu Buluc, 64 de ani, unul dintre cei mai puternici antreprenori din farma locala, despre efectele pe care noua lege le-ar putea avea daca s-ar aplica incepand cu anul viitor, dar si despre solutiile posibile pentru reducerea deficitelor bugetului Sanatatii.

Wall-Street.ro: Cum vedeti propunerea ministrului Sanatatii de a innaspri actualele conditii impuse in expansiunea farmaciilor?

Ovidiu Buluc: Cand aceasta lege (actuala lege - n. red.) a fost dezbatuta in 2006-2007, au fost mari presiuni din partea Comisiei Europene, mai ales ca noi eram in preajma aderarii, sa nu se includa acest criteriu (demografic - n. red.). Recomandarile clare, scrise si foarte pertinente ale Comisiei Europene au fost ca piata sa fie libera. Atunci, s-a gasit un modus vivendi, o tranzactie: s-a mai diminuat numarul de locuitori, iar de la 1 ianuarie 2011 sa se liberalizeze. Iar acum, ministrul face anuntul acesta.

Nu am fi avut o mare problema daca s-ar mai fi amanat un an sau 18 luni, desi ar fi trebuit sa ne invatam ca o lege nu e facuta ca sa fie valabila sase luni, un an sau trei ani, mai ales daca nu a avut reactii adverse. De la aplicarea legii si pana astazi, eu nu am auzit reclamatii. O lege nu poate sa multumeasca pe toata lumea, trebuie sa multumeasca majoritatea. Nu am auzit din partea pacientilor, vreo reclamatie, vreo plangere. Pe langa asta, au aparut alte modificari care sunt mult mai grave. De exemplu, chestiunea actionariatului care este o chestie comunista pentru ca pacientul habar n-are si nu-l intereseaza de nicio culoare cine este actionarul farmaciei.

Wall-Street.ro: De ce credeti ca se doreste impunerea acestei noi conditii, si anume ca farmacia sa fie detinuta, in parte, de farmacist sau de o asociatie de farmacisti?

Ovidiu Buluc: Aici este o explicatie destul de puerila, preluata de la unii farmacisti: daca este farmacia farmacistului, acesta este un profesionist, neglijandu-se faptul ca farmacistul patron nu mai sta in farmacie. In farmacie sta un salariat al farmacistului patron, iar farmacia nu functioneaza dupa cum vrea patronul, ci dupa niste reguli care sunt reglementate de lege. Mai mult de atat, o farmacie nu se deschide pe numele patronului, ci pe cel al farmacistului. Licenta de functionare a farmaciei se da pe numele farmacistului.

Un al doilea criteriu, aiuristic dupa mine, este cel cu 500 de metri distanta fata de o alta farmacie unde poti sa fixezi una noua. Piata oricum nu era libera nici pana astazi, era cvasilibera, dar de aici inainte nu mai libera de nicio culoare. Acest proiect este o lege anticoncurentiala pentru ca stabileste un monopol al situatiei existente. Daca un farmacist vrea sa-si faca in viitor o farmacie nu are unde sa mai deschida nici in Bucuresti, nici oriunde. Toti farmacistii se uita la profit. Daca n-ar avea profit, de ce-ar vrea sa aiba batai de cap cu salariile la angajati si cu taxele la stat? Se duce linistit si se face diriginte la o alta farmacie unde are salariu de 1.500 de euro.

Wall-Street.ro: Ce efecte ar putea avea aceasta noua lege daca s-ar aplica?

Ovidiu Buluc: Ca retailer (Help Net, parte a grupului Farmexim, are o retea de 110 farmacii - n. red.), eu nu mai vad nicio dezvoltare. Legea nu se aplica retroactiv, dar daca eu vreau sa mai cumpar vreo licenta, ma intreb cum sa procedez pentru ca societatea exista, iar licenta nu este o societate, ci un activ pe care eu il cumpar. Chiar daca il cumpar, unde pun farmacia?

La un moment dat, am suspectat farmacistii in sensul ca unii, avand dificultati financiare, puteau sa-si vanda licenta cu 150.000 - 200.000 de euro iar dupa ce-si plateau datoriile le mai ramanea ceva. Dar acum, de la 1 ianuarie, daca se aplica aceasta ordonanta, licenta nu va mai avea niciun pret. Dupa mine este aiuristic. Mai mult decat atat, nu poti sa vii cu o modificare de lege care nu satisface pe nimeni.

Wall-Street.ro: Prin noua lege se doreste impulsionarea expansiunii farmaciilor in mediul rural…

Ovidiu Buluc: Domnul ministru habar n-are despre ce vorbeste. In mediul rural, ca sa poti deschide o farmacie trebuie sa existe farmacist, dar el nu este. Noi am facut o propunere acum cativa ani: sa facem un punct farmaceutic, unde sa lucreze un asistent farmacist, iar de doua ori pe saptamana si un farmacist care sa dea medicamentele de pe retete. Nu a fost acceptata.

Dar nu ai de unde sa iei farmacisti pentru ca nu gasesti nici macar pentru Calea Victoriei. Deci, nu am reusit sa gasesc un farmacist pentru o farmacie in centrul Bucurestiului. In Fagaras, am reusit sa aduc o farmacista din Brasov, i-am dat masina, ii plateam benzina si dupa doua luni a considerat ca este prea dificil sa faca 50 de kilometri naveta. Avem un deficit de peste 1.500 de farmacisti in Romania. Discutam de curand cu domnul domnul Lupuliasa (Dumitru Lupuliasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania – n. red.) si spunea ca in sapte-opt ani s-ar putea acoperi deficitul.

Wall-Street.ro: Si-atunci care sunt propunerile dvs.? Ce v-ati fi dorit sa se intample?


Ovidiu Buluc: Noi nu dorim decat sa ramana legea asa cum este. Sa amane liberalizare cu doi ani, pana la 1 ianuarie 2013, de exemplu.

Wall-Street.ro: Ce s-ar fi intamplat daca piata s-ar fi liberalizat la 1 ianuarie 2011?

Ovidiu Buluc: Aveam bugetat sa deschid vreo 20 de farmacii in anul care vine.

Wall-Street.ro: In conditiile de fata, care ar fi efectele asupra pietei?

Ovidiu Buluc: Retailerii asteptau aceasta liberalizare pentru a se extinde. Cred ca acest proiect ar trebui sa intre sub incidenta Consiliului Concurentei (CC). L-am auzit pe domnul Bogdan Chiritoiu (presedintele Consiliului Concurentei – n. red.) la inceputul acestui an, spunand ca aceasta propunere ar trebui chiar devansata. Adica liberalizarea pietei sa nu mai fie la 1 ianuarie; el propusese chiar data de 1 iulie 2010.

Proiectul de ordonanta este, din pacate, un copy-paste a unei legi care a aparut acum doua luni in Ungaria. Ce propune Cseke Attila este o copie a unei legi retrograde. Daca legea la mine mergea bine, de ce trebuie sa o modific? Am inceput sa facem niste memorii, incercam sa facem un lobby. Daca legea se aproba, nu avem alta sansa decat sa mergem la Parlament, zicand ca este ilogic ceea ce se intampla. Dar dupa mine, se poate sa fie si o diversiune.

Wall-Street.ro: In ce sens?

Ovidiu Buluc:
In sensul ca iar avem probleme cu banii. Am mai luat o gura de aer cand s-au dat 900 de milioane de lei (statul a platit, in septembrie, doua miliarde de lei pentru stingerea arieratelor acumulate in sectorul sanitar care se ridicau la trei miliarde in august) si mai sunt de dat tot cam tot pe-atata pentru ca iar suntem la 200 si ceva de zile de plata in loc de 180. Atat noi, cat si farmaciile independente avem aceeasi problema pentru ca nu reusim sa ne incasam banii, sa ne aprovizionam. Acum, in loc sa ne ocupam de problema asta, ne ocupam de alta.

Wall-Street.ro: Care ar putea fi efectele acestei noi legi asupra pacientilor?

Ovidiu Buluc: Nu vad niciun avantaj. S-ar putea ca daca nu mai deschidem noi farmacii, iar pacientul sa fie pus sa caute o farmacie pe distante mai mari. Este si o ingradire a competitiei intre farmacii - a concurentei cu produsele cu preturi liberalizate, dar acum nu mai este nicio concuenta. Noua lege inseamna o stagnare a pietei. Mai grav este ca sumele alocate bugetului sanatatii in 2011 sunt mai mici decat cele din 2010. Iar cele din 2010 au fost mai mici decat in 2009. Deci din 2008, asistam la o degradare a fondurilor.

Toata lumea stie ca banii colectati nu sunt suficienti pentru a asigura asistenta medicala, insa nimeni nu face nimic pentru a mari baza. Foarte bine ca introducem cardul de sanatate. Eu vorbesc despre cardul asta de vreo cinci ani. Este ca la banca: ai platit asigurarea, iti dau asistenta medicala. N-ai platit-o, atunci la revedere! Sunt trei milioane de romani care lucreaza in strainatate, ale caror familii sunt aici si beneficiaza de asistenta medicala, dar nu dau un leu. Foarte bine ca lucreaza in strainatate, dar pentru familiile lor ramase aici ar trebui sa contribuie.

Propunerea pentru modificarea Legii Farmaciei a suscitat contestatii din partea marilor retele de farmacii din Romania, dar si reactii pozitive. wall-street.ro a aflat ce cred despre Legea Farmaciei:

• Mihai Miron, presedintele Ropharma (distribuitor si retailer farmaceutic):

"Legea Farmaciilor este o abordare europeana. Salut initiativa si o vad ca pe o chestie foarte normala. Legea trebuia aplicata cu sfintenie mai demult, insa chiar si acum va da mai multa valoare farmaciilor existente. Licenta unei farmacii este aberant de mica. In Franta, licenta este cel putin egala cu cifra de afaceri anuala. Sunt zone in Romania unde business-ul merge mult mai bine decat in Bucuresti, unde farmaciile s-au deschis la intamplare. Cel mult 3.000 de farmacii din numarul total sunt viabile (la nivel national se estimeaza ca sunt in jur de 5.000 de farmacii - n. red.), restul sunt practic in insolventa". [Citeste aici Presedintele Ropharma: Listarea la Bursa este cea mai simpla metoda de finantare].

• Ioana Cacovean, presedintele Patronatului Farmacistilor din Romania

"Am o parere foarte buna, dar ideea este ca e incompleta, pentru ca trebuie reglementate anumite disfunctii anterioare, iar aici ma refer la existenta lanturilor, a monopolului creat de distribuitorii farmaceutici. Concurenta are si ea niste limite. Nu se permit monopoluri si carteluri. La ora actuala, nu poti sa faci nimic din cauza monopolurilor. Avem consumuri directionate. Salutam decizia MS si consideram ca este doar un inceput, pentru ca mai sunt foarte multe de facut."

• Asociatia Retelelor de Farmacii din Romania

"Modificarea Legii Farmaciei in sensul prezentat prin Proiectul de Ordonanta de Urgenta a Ministerului Sanatatii afecteaza grav drepturile si interesele pacientilor din Romania, prejudiciaza dreptul la proprietate si incalca principiile liberei concurente. [...] In timp ce in Europa tendinta este aceea de deschidere a pietei, in Romania asistam la o regresie in timp si la tendinta contrara de inchidere a pietei si de limitare a concurentei libere pe piata farmaceutica. Dat fiind faptul ca multe dintre retelele de farmacii sunt detinute de investitori straini si unele dintre ele sunt companii listate pe burse din Romania sau strainatate, Romania se va afla in ipostaza de a incalca tratatele bilaterale de protejare a investitiilor si va risca plata unor daune pe care economia romaneasca nu le poate suport".

Pana la publicarea acestui articol, oficialii Consiliului Concurentei nu raspunsesera inca la solicitarea wall-street.ro pentru a stabili daca noua Lege a Farmaciei, in cazul in care ea va fi aplicata in termenii stabiliti prin ordonanta de urgenta prezentata de ministrul Cseke Attila, este sau nu anticoncurentiala.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri