Ponderea retelelor de magazine de tip cash&carry (angro), hipermarket, supermarket si discount a ajuns anul acesta la 50% din totalul pietei, in detrimentul comertului traditional, care acum un an acoperea 55% din total piata, potrivit estimarilor Consiliului Concurentei.

"In raportul de acum un an, noi estimam comertul traditional la 55% din piata, respectiv 45% pentru marile lanturi. Acum, pentru comertul traditional noi estimam 50%", a declarat Valentin Mircea, membru al plenului Consiliului Concurentei, prezent la un seminar pe teme de retail organizat de Mediafax.

Oficialul autoritatii de concurenta a adaugat ca "deja la nivel national putem spune ca retailul modern este pe linia de a deveni majoritar". In orasele mai mari, ponderea comertului modern o domina deja pe cea a comertului traditional, tendinta fiind de continua crestere.

Valentin Mircea a mai explicat ca "epoca investitiilor de tip greenfield" (de la zero - n. red.) in comert nu mai este de actualitate. "Ne asteptam sa fie achizitii, sa se cumpere unii (jucatori) pe altii, este o evolutie fireasca", a mai spus Mircea.

El a dat exemplul tarilor vestice, precum Germania sau Austria, unde piata este dominata de cinci lanturi de retail, respectiv doua lanturi.

Membrul plenului Consiliului Concurentei a subliniat totodata ca de acum inainte autoritatea va fi mai atenta "la asemenea concentrari" si va avea chiar obiectii si refuzuri pe viitor.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Asiguratorii vor plati jumatate din amenzile Concurentei pe 2018