Sansa companiilor de pe piata locala de a rezista pe timp de recesiune, in conditiile in care consumul s-a redus dramatic, pe fondul scaderii salariilor, este de a se concentra pe exporturi, considera reprezentantii Consiliului Investitorilor Straini (CIS), organizatie care reprezinta peste 100 din cei mai importanti investitori de pe piata locala.
“Cine se orienteaza pe exporturi va castiga. Trebuie doar sa caute destinatiile potrivite si sa dispuna de o capacitate eficienta de productie. Dacia este cel mai bun exemplu pe care pot sa-l dau. Ar mai fi fabrica Nokia de la Cluj sau cea pe care o are Ford la Craiova”, spune Shachar Shaine (foto), membru in consiliul de conducere al CIS si seful United Romanian Breweries Bereprod (URBB), producatorul Tuborg.

El adauga ca si industria metarlurgica sau cea de prelucrare a lemnului ar putea constitui o buna sursa de export pentru Romania.
Exporturile Romaniei vor atinge 32,8 de miliarde de euro in 2010, in crestere cu 3,7 de miliarde de euro fata de 2009, arata un document prezentat de CIS, care are la baza date ale Institutului National de Statistica (INS) si a Comisiei Nationale de Prognoza.

“In afara incurajarii exporturilor, credem ca iesirea din criza economica a Romaniei se poate face doar prin incurajarea consumului si a investitiilor straine”, mentioneaza Shaine.

De asemenea, statul ar trebui sa sprijine, in primul rand, investitorii straini prezenti deja pe piata locala.

“Oficial se vorbeste de o crestere economica in 2011, lucru pe care il asteptam si noi. Suntem convinsi ca daca va reveni cresterea economica, vor reapara si investitorii straini”, adauga Shaine.

Investitiile straine directe (ISD) au totalizat 2,07 miliarde de euro in primele noua luni, in scadere cu aproape 40% fata de perioada similara a anului trecut, cand s-a inregistrat un nivel de 3,4 miliarde de euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.

Reprezentantii CIS apreciaza ca investitiile straine ar putea depasi anul viitor valoarea de patru miliarde de euro estimata in 2010

“Desi nu putem estima cati investitori analizeaza oportunitatea de a intra in Romania, stim ca o parte din cei 15 membri prezenti in conducerea Consiliului vor investi doua miliarde de euro in 2011, iar investitiile cumulate ale acestora vor ajunge la 10 miliarde de euro in urmatorii cinci ani”, spune Doina Ciomag, secretarul executiv al CIS.

Shaine adauga ca ar sfatui un investitor strain sa vina in Romania, daca ar trebuie sa ia o decizie in acest sens.

“Daca o companie din strainatatea m-ar intreba despre posibilitatea de a veni in Romania, i-as raspunde sa intre, pentru ca exista in continuare o multime de oportunitati, in ciuda perioadei de criza. Oportunitatile sunt legate de fondurile europene, de infrastructura sau de agricultara”, subliniaza Shaine.

Statul ar putea incasa 170 euro pe luna pentru fiecare job nou creat


Pe langa stimularea exporturilor, atragerea de investitii straine directe sau cresterea consumului, Romania ar avea foarte mult de castigat daca ar modifica legislatia muncii, apreciaza reprezentantii CIS.

“Romania are 4,2 de milioane de angajati cu forme legale si, potrivit unor studii recente, 1,6 milioane de oameni care lucreaza fara contract. Calculele noastra arata ca prin flexibilizarea legislatiei muncii, s-ar crea aproximativ 90.000 de noi locuri de munca. Mai mult, crearea a 10.000 de locuri de munca, cu un salariu mediu net de 1.800 de lei, ar insemna ca bugetul de stat ar incasa suplimentar aproximativ 7 milioane de lei/luna (1,7 mil. euro – n.red.) prin taxele aferente”, afirma Shaine.

Reducerea economiei informale este una din cele trei directii importante care trebuie abordata de schimbarile legislative in ceea ce priveste piata fortei de munca. La aceasta se adauga directiile legate de flexibilizare si competitivitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri