De asemenea, planul de recrutare a inclus, in mai mult de jumatate dintre situatii, ocuparea mai multor pozitii decat in trimestrul anterior.

Apetenta companiilor pentru recrutarea de noi oameni s-a vazut si in evolutia ratei somajului. Daca la sfarsitul lui iulie somajul era de 7,43%, respectiv circa 680.000 de oameni, la finele lunii septembrie, rata somajului la nivel national a scazut la 7,35%, echivalentul a 670.000 de someri.

Totodata, 33,5% dintre companii si-au pastrat constant numarul de angajati, in vreme ce 16% si-au diminuat echipele.

Comparativ cu rezultatele din T3, doar 37,6% dintre respondenti si-au marit numarul de salariati in perioada aprilie – iunie.

Citeste si:

Angajatorii care au adus oameni pe entry-level in trimestrul al treilea au trebuit sa plateasca mai mult decat in trimestrul precedent. Astfel, 29,4% dintre companiile care au angajat in T3 au cheltuit minimum 50 de euro cu fiecare proces de recrutare, in vreme ce 11,8% din cei chestionati au alocat intre 1 si 49 de euro. In trimestrul al doilea, doar 22,4% dintre angajatorii care si-au marit personalul pe entry-level au alocat minim 50 de euro pentru o recrutare.

Criteriile care au influentat cel mai mult deciziile de angajare in cel de-al treilea trimestru au fost atitudinea, potrivirea fata de cultura organizatiei si experienta acumulata anterior de catre candidati.

In ceea ce priveste recrutarea de specialisti, 30% dintre organizatii au platit cel putin 50 de euro pentru un singur proces, in conditiile in care in trimestrul al doilea 21,8% plateau miminum 50 de euro.

Studiul a fost realizat in octombrie - noiembrie 2010 pe un esantion de circa 190 de manageri generali si directori de resurse umane din Romania.