Una din doua companii a facut angajari in trimestrul al treilea

Aproape jumatate (47,5%) dintre angajatorii de pe piata locala au recrutat oameni in trimestrul al treilea, arata un studiu realizat de compania de cercetare Daedalus Millward Brown in colaborare cu HR Club, asociatia profesionistilor in resurse umane din Romania.

De asemenea, planul de recrutare a inclus, in mai mult de jumatate dintre situatii, ocuparea mai multor pozitii decat in trimestrul anterior.

Apetenta companiilor pentru recrutarea de noi oameni s-a vazut si in evolutia ratei somajului. Daca la sfarsitul lui iulie somajul era de 7,43%, respectiv circa 680.000 de oameni, la finele lunii septembrie, rata somajului la nivel national a scazut la 7,35%, echivalentul a 670.000 de someri.

Totodata, 33,5% dintre companii si-au pastrat constant numarul de angajati, in vreme ce 16% si-au diminuat echipele.

Comparativ cu rezultatele din T3, doar 37,6% dintre respondenti si-au marit numarul de salariati in perioada aprilie – iunie.

Angajatorii care au adus oameni pe entry-level in trimestrul al treilea au trebuit sa plateasca mai mult decat in trimestrul precedent. Astfel, 29,4% dintre companiile care au angajat in T3 au cheltuit minimum 50 de euro cu fiecare proces de recrutare, in vreme ce 11,8% din cei chestionati au alocat intre 1 si 49 de euro. In trimestrul al doilea, doar 22,4% dintre angajatorii care si-au marit personalul pe entry-level au alocat minim 50 de euro pentru o recrutare.

Criteriile care au influentat cel mai mult deciziile de angajare in cel de-al treilea trimestru au fost atitudinea, potrivirea fata de cultura organizatiei si experienta acumulata anterior de catre candidati.

In ceea ce priveste recrutarea de specialisti, 30% dintre organizatii au platit cel putin 50 de euro pentru un singur proces, in conditiile in care in trimestrul al doilea 21,8% plateau miminum 50 de euro.

Studiul a fost realizat in octombrie - noiembrie 2010 pe un esantion de circa 190 de manageri generali si directori de resurse umane din Romania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri