"Intr-o adresa transmisa astazi, 16 decembrie 2010, SNTGN Transgaz arata ca parametrii functionali ai sistemului national de transport si siguranta in functionare a acestuia sunt afectate de scaderile semnificative ale temperaturilor la nivelul intregii tari. In aceste conditii, SC InterAgro SA trebuie sa ia masuri urgente pentru punerea in siguranta a instalatiilor ca urmare de reducerii semnificative a livrarilor de gaze", se arata intr-un comunicat transmis de Biroul de Presa al InterAgro, informeaza Mediafax.

Potrivit reprezentantilor grupului, InterAgro a facut eforturi pentru asigurarea cantitatilor de gaze necesare indeplinirii obligatiilor de livrari de ingrasaminte chimice, potrivit contractelor comerciale pe care le are in derulare.

Din acest motiv, intreruperile anuntate de Transgaz afecteaza activitatea economica a tuturor combinatelor cu care InterAgro lucreaza.
"De aceea, InterAgro isi rezerva dreptul de a da in judecata autoritatile statului pentru prejudiciile produse", se mentioneaza in comunicat.

De la 1 noiembrie 2010 nu se mai aplica prevederile Legii nr. 332 din 2009, prin care pentru consumatorii eligibili care opteaza pentru statutul de consumator intreruptibil, furnizarea gazelor naturale se va face doar din productia interna.

"Aceasta era o forma de compensare a pierderilor pe care acesti consumatori, printre care si combinatele chimice, le suportau in urma intreruperilor in alimentarea cu gaze naturale, ca urmare a directionarii lor pentru incalzirea populatiei. Incepand cu luna noiembrie, InterAgro a cumparat gaze la cos, formula care prevede productie interna de gaze si componenta de import. Mare parte din gazele naturale achizitionate, inclusiv pentru luna decembrie 2010, sunt platite in avans, acestea urmand ca aiba destinatia stabilita de autoritatile statului", se mai spune in comunicat.

Citeste si:

InterAgro SA, detinuta de omul de afaceri Ioan Niculae, proceseaza gaze in sase combinate chimice, respectiv Donau Chem Turnu Magurele, Chem Gaz Slobozia, GA-PRO-Co Piatra Neamt, Amurco Bacau, Viromet Victoria si NitroPoros SRL Fagaras. Combinatele de la Victoria si Fagaras au fost inchide deja din cauza pretului gazelor.

Grupul InterAgro a cerut Transgaz, la inceputul lunii decembrie, sa-i aprobe cererea de renuntare la statutul de consumator intreruptibil, pentru evitarea pierderilor cauzate de sistarea alimentarii cu gaze.

"Decizia InterAgro are drept scop eliminarea pierderilor rezultate in urma intreruperilor in alimentarea cu gaze naturale necesare procesarii in combinatele chimice, intreruperi acceptate in calitate de consumator intreruptibil", au anuntat atunci reprezentantii grupului.

Consumatorii intreruptibili de gaze pot fi deconectati de la alimentarea cu gaze daca se inregistreaza dificultati in livrarile catre consumatorii captivi (populatie si institutii), acestia avand prioritate.