Revizia instalatiilor de pe platforma Petromidia a costat Rompetrol 43 mil. dolari

Rompetrol Rafinare si Rompetrol Petrochemicals au repornit instalatiile de pe platforma Petromidia, dupa o revizie de aproape o luna si jumatate care a costat 43 de milioane de dolari.

“A fost o operatiune de mare anvergura, in acord cu legile in vigoare privind functionarea unei rafinarii. Lucrarile si investitiile realizate sustin obiectivele stabilite de grup pentru 2011, atingerea unei capacitatii de procesare a rafinariei de peste 5 milioane de tone de materie prima pe an si imbunatatirea nivelului de eficienta operationala si de siguranta pe platforma Petromidia”, a declarat, intr-un comunicat de presa, Alexandru Nicolcioiu, vicepresedintele diviziei de rafinare si petrochimie a grupului Rompetrol.

Activitatile de pe platforma Petromidia au fost oprite in perioada 20 septembrie - 1 noiembrie pentru lucrarile aferente reviziei generale.

Printre cele mai importante proiecte realizate in cursul acestei revizii se numara si retehnologizarea instalatiei de cracare catalitica, care permite majorarea semnificativa a randamentelor de productie, precum si automatizarea compresoarelor si integrarea de noi sisteme de monitorizare a performantelor instalatiilor, potrivit comunicatului de presa.

La acestea se adauga si modernizarea instalatiei de desulfurare gaze si recuperare sulf pentru o capacitate de procesare a rafinariei de peste 5 milioane de tone de materie prima, masura asigurand si o crestere cu 30% a gradului de recuperare a sulfului.

De asemenea, lucrarile au urmarit crearea premiselor necesare integrarii viitoarelor instalatii in cadrul fluxului operational al rafinariei (instalatia de Hidrocracare Blanda, fabrica de hidrogen si o noua instalatie de recuperare a sulfului).

Lucrarile au fost coordonate de Rominserv, contractorul general al Grupului Rompetrol, fiind implicate 52 de companii si 3.100 de oameni. In rafinarie si petrochimie au fost executate lucrari la 600 de utilaje si 2.000 de conducte, integrarea a peste 400 de instalatii si dispozitive, dar si implementarea a 61 de noi proiecte.

“Revizia s-a incheiat pe 1 noiembrie, conform datei stabilite initial, dupa care s-a trecut la repornirea treptata a instalatiilor conform fluxurilor operationale ale celor 2 companii ale Grupului. In prezent, acestea au reintrat in ritmul normal de productie si ating acum capacitatile nominale”, a adaugat Alexandru Nicolcioiu.

Rompetrol Rafinare a inregistrat in primele noua luni ale anului o cifra consolidata de afaceri de peste 2,7 miliarde de dolari, in crestere cu 17% fata de rezultatul obtinut in perioada similara din 2009. In trimestrul trei din 2010, compania a consemnat o crestere de 5% a cifrei de afaceri, de la 906 milioane de dolari la 953 milioane USD, si o majorare a rezultatului operational (EBITDA), de la 4 milioane de dolari pana la un nivel de 18 milioane de dolari.

In primele noua luni ale anului, compania a continuat sa fie un contribuabil important la bugetul de stat al Romaniei, valoarea totala a contributiei catre bugetele locale si centrale ridicandu-se la aproximativ 1,2 miliarde de dolari, in crestere cu peste 70% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In acelasi timp, exporturile companiei s-au majorat cu 10%, pana la un nivel de peste 774 milioane de dolari, Rompetrol Rafinare ocupand locul 3 in topul exportatorilor din Romania in 2010.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri