Incheierea acordului pentru investitia de 4 miliarde euro in reactoarele nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda va fi amanata din nou, fata de termenul stabilit pentru 31 decembrie, intrucat niciunul dintre parteneri nu si-a exprimat optiunea de a prelua actiunile CEZ, care s-a retras.

"Nimeni nu si-a exprimat intentia de a prelua actiunile CEZ. Ori le ia Nuclearelectrica, ori gasim pe altii. In acest caz, incheierea acordului investitorilor va fi amanata din nou, cu vreo doua luni", a declarat, Tudor Serban, consilier al ministrului Economiei, citat de Mediafax.

Grupul ceh de utilitati CEZ, care detine 9,15% din actiunile EnergoNuclear, a renuntat la proiect.

Societatea mixta EnergoNuclear, constituita pentru constructia celor doua reactoare, este controlata in proportie de 51% de stat, prin Nuclearelectrica.

Ceilalti actionari sunt RWE (Germania), Enel (Italia) si GDF SUEZ) Franta), fiecare avand cate 9,15% din titluri, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detin cate 6,2% din actiuni.

Daca actionarii minoritari ai EnergoNuclear nu preaiu actiunile CEZ, Nuclearelectrica are optinea preluarii participatiei.

Guvernul l-a mandatat pe ministrul Economiei, Ion Ariton, in urma cu o sptamana, sa inceapa negocierile cu ceilalti actionari pentru reducerea participatiei Nucleareletrica EnergoNuclear.

Acordul investitorilor implicati in aceast proiect a fost prelungit de la 25 septembrie, cand expira, pana la 31 decembrie.

Acest acord, semnat in noiembrie 2008 si aprobat printr-o hotarare de guvern, prevede ca societatile implicate sa perfecteze aranjamentele comerciale privind constructia, exploatarea pe termen lung si modalitatile de finantare a celor doua reactoare nucleare.

Constructia celor doua unitati nucleare, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, va dubla puterea instalata in centrala de la Cernavoda, operata de compania de stat Nuclearelectrica. Cele doua reactoare aflate in functiune asigura aproximativ 20% din productia de electricitate la nivel national.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Cati bani vor incasa actionarii companiilor de pe bursa in 2019