Piata bauturilor spirtoase este intr-o continua dinamica: in ultimii trei ani, rata de crestere a fost de aproximativ 10%, varfurile de consum inregistrandu-se iarna.

In Romania, consumul de bauturi spirtoase se situeaza intre 300 si 400 de milioane de litri anual. Potrivit Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice GARANT, oferta este superioara acestui nivel, in sensul ca se pot produce pana la 600 de milioane de litri. Produsele importate whisky, brandy, coniac, votca, tequilla etc. reprezinta aproximativ 10% din totalul vanzarilor.

Particularitatea pietei romanesti, comparativ cu pietele similare din Europa Centrala si de Est, consta intr-un consum preponderent de bauturi spirtoase produse din alcool etilic rafinat tip votca, brandy, lichioruri -, precum si de rachiuri din fructe, in special prune palinca, tuica. De mentionat si faptul ca in zonele de deal si de munte, mai ales in mediul rural, consumul de rachiuri din fructe este destul de insemnat.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu va aduce schimbari semnificative industriei de profil, ne spune Romulus Dascalu, presedintele GARANT. Se intrevede inca din anul 2006 ca produsele ce se vor vinde in piata sa fie marci autohtone recunoscute si de calitate. In prezent, 50% din bauturile spirtoase indigene comercializate sunt contrafacute, din cauza folosirii unor materii prime de calitate inferioara, ceea ce determina un pret scazut al acestora, semnaleaza Romulus Dascalu.

In opinia presedintelui GARANT, problema cea mai mare a producatorilor care lucreaza legal este fiscalitatea excesiva. Pentru anul 2006, Ministerul Sanatatii doreste sa infiinteze un fond national de sanatate care presupune o taxa de 0,25 euro pe sticla de bautura spirtoasa de 30% volum si 0,5 litri.

Aceasta intentie este o masura antieuropeana, pentru ca nu se regaseste in nici o legislatie din UE. De la 1 iulie 2006, Romania va avea un nivel de acciza de 550 euro/hl, adica exact ca in UE, acciza la bauturi fiind definita ca taxa de consumatie. Intentia Ministerului Sanatatii de a suprataxa cu 0,25 euro sticla de 0,5 litri va duce de fapt la o dublare a accizei. In aceste conditii, este de asteptat ca, din cauza pretului prohibitiv, consumul de produse legale sa scada drastic, in favoarea celor contrafacute, explica Romulus Dascalu.

tuica, palinca si rachiurile din fructe, in special cele ale producatorilor individuali, ocupa primele locuri in preferintele romanilor amatori de tarii. Cei care recurg la brandurile din comert cumpara indeosebi votca, brandy si lichior, si mai putin gin sau whisky.

Producatorii isi impart piata pe fiecare segment in parte


Potrivit ACNielsen Romania, in perioada octombrie 2004 septembrie 2005, in sectorul de retail (magazine care practica vanzarea cu amanuntul) s-au vandut 14.397,73 mii litri de bauturi spirtoase, respectiv whisky (2%), gin (6%), brandy (57%) si lichior (35%), in valoare totala de 263.213,96 mii RON. Zece marci de whisky detin 74% din segmentul aferent de piata, ca volum al vanzarilor, primele doua pozitii fiind ocupate de Teachers si Ballantines (Allied Domecq). Cinci producatori Prodal Rom, European Drinks Rieni, Global Spirits, Alexandrion Bucov si Allied Domecq isi disputa 90% din piata locala de gin, cu marcile: Wembley, Gilmans, Bartenders, Bellmans si Beefeater.

Unirea (Euroavipo Bucuresti), Alexandrion (Alexandrion Group Bucov) si Milcov (Vincon Vrancea) au fost cele mai solicitate marci de brandy, in retail. In ceea ce priveste lichiorurile, piata este dominata in proportie de 66% de cinci producatori European Drinks Rieni, Alcoprod Constanta, Fares Orastie, Astese Production si Dumalex si de cinci branduri care, cumulat, detin 59% din totalul vanzarilor: Tanita, Vox Maris, Angelli, Evrika si Dumalex Classic.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=22480&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri