"Actiunile au fost vandute la valoarea nominala catre Nuclearelectrica, actionarul majoritar in finalizarea constructiei reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare romanesti Cernavoda. Tranzactia se aliniaza intentiei afirmate a grupului CEZ de a concentra principalele investitii in Republica Ceha si in consolidarea achizitiilor existente din strainatate", se arata intr-un comunicat al CEZ.

Vanzarea actiunilor CEZ la EnergoNuclear a avut loc ca urmare a deciziei grupului ceh de a renunta la proiect. Valoarea tranzactiei este de 7,4 milioane lei (1,7 milioane euro).

Societatea mixta EnergoNuclear, constituita pentru constructia celor doua reactoare, este controlata in proportie de 51% de stat, prin Nuclearelectrica. Astfel, in urma tranzactiei, participatia Nuclearelectrica va creste la 60,15% din capitalul EnergoNuclear.

Citeste si:

Ceilalti actionari sunt RWE (Germania), Enel (Italia) si GDF SUEZ) Franta), fiecare avand cate 9,15% din titluri, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detin cate 6,2% din actiuni.

Constructia celor doua unitati nucleare, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, va dubla puterea instalata in centrala de la Cernavoda, operata de compania de stat Nuclearelectrica. Cele doua reactoare aflate in functiune asigura aproximativ 20% din productia de electricitate la nivel national.