Grupul ceh de utilitati CEZ a vandut pachetul de 9,15% din actiunile pe care le detinea la EnergoNuclear, compania care construieste reactoarele nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, catre producatorul de energie detinut de stat Nuclearelectrica.

"Actiunile au fost vandute la valoarea nominala catre Nuclearelectrica, actionarul majoritar in finalizarea constructiei reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare romanesti Cernavoda. Tranzactia se aliniaza intentiei afirmate a grupului CEZ de a concentra principalele investitii in Republica Ceha si in consolidarea achizitiilor existente din strainatate", se arata intr-un comunicat al CEZ.

Vanzarea actiunilor CEZ la EnergoNuclear a avut loc ca urmare a deciziei grupului ceh de a renunta la proiect. Valoarea tranzactiei este de 7,4 milioane lei (1,7 milioane euro).

Societatea mixta EnergoNuclear, constituita pentru constructia celor doua reactoare, este controlata in proportie de 51% de stat, prin Nuclearelectrica. Astfel, in urma tranzactiei, participatia Nuclearelectrica va creste la 60,15% din capitalul EnergoNuclear.

Ceilalti actionari sunt RWE (Germania), Enel (Italia) si GDF SUEZ) Franta), fiecare avand cate 9,15% din titluri, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detin cate 6,2% din actiuni.

Constructia celor doua unitati nucleare, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, va dubla puterea instalata in centrala de la Cernavoda, operata de compania de stat Nuclearelectrica. Cele doua reactoare aflate in functiune asigura aproximativ 20% din productia de electricitate la nivel national.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cernobil, destinatie turistica pentru romani. Cat costa sa il vizitezi