Valoarea tranzactiilor incheiate anul trecut a scazut cu 32% fata de 2009, ridicandu-se la aproximativ 1,6 miliarde de euro, in timp ce numarul lor a crescut cu 12% la 212 deal-uri, potrivit DealWatch Emerging Europe M&A Report 2010.
Sectoarele cele mai atractive pentru investitori anul trecut au fost comertul care a inregistrat 41 de tranzactii, urmat de sectorul Industrial cu 39 de dealuri. Aceleasi sectoare au fost in topul clasamentului in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, sectorul Industrial fiind primul cu 610 milioane de euro si comertul cu 370 milioane de euro.

Cea mai mare tranzactie din 2010 a fost cea prin care statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice a redevenit actionar la Rompetrol Rafinare cu 44,7% din capitalul social, dupa ce actionarii Rompetrol au decis conversia unor obligatiuni in actiuni in valoare de 464 milioane de euro.

O alta tranzactie semnificativa a fost achizitia magazinelor Plus Discount de catre retailerul german Lidl pentru o suma estimata la 200 milioane de euro. Pe locul trei s-a aflat majorarea de capital in valoare de 118 milioane de euro realizata de Garanti Bankas? in compania care detinea controlul firmelor de servicii financiare Motoractive, Ralfi IFN si Domenia Credit.

Potrivit DealWatch, consultantii specializati in tranzactii de tipul achizitiilor si fuziunilor se asteapta ca 2011 sa aduca o imbunatatire a numarului de tranzactii si mentioneaza energia regenerabila ca fiind unul dintre sectoarele cu un potential important. Totusi, nu toti sunt foarte optimisti in ceea ce priveste o revenire de ansamblu a activitatii de M&A si considera ca tranzactiile mari se vor lasa inca asteptate.

Pietele emergente din Europa au adus 3.164 de trazactii

Numarul achizitiilor si fuziunilor din Europa Centrala si de Sud-Est in 2010 a inregistrat o crestere de 7,7% la 3.164 de tranzactii, potrivit DealWatch Emerging Europe M&A Report 2010.



Volumul tranzactiilor a fost cu mult sub nivelul din 2008 cand s-a inregistrat un total de 3.734 dealuri. Valoarea totala a tranzactiilor M&A in 2010 a atins 142 miliarde de euro, ceea ce a reprezentat un avans de 50% fata de 2009.

In 2010, cel mai dinamic sector atat in functie de numarul de tranzactii, cat si din punct de vedere al valorii a fost sectorul Industrial cu 578 de dealuri si o valoare totala de 34 miliarde de euro, urmat de Finante si Asigurari cu o valoare de aproximativ 25 de miliarde de euro.

Cea mai intensa activitate de M&A din regiune, atat in ceea ce priveste numarul tranzactiilor, cat si valoarea acestora, a fost inregistrata in Rusia, care a contribuit cu 31,3% la numarul total de tranzactii si cu 57,8% la valoarea totala. Pe locul doi s-a clasat Polonia cu 18% din numarul total de tranzactii si 14,8% din valoare. Locul al treilea a fost ocupat de Ucraina in ceea ce priveste numarul de tranzactii, cu 13,3%, si Turcia in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, cu 14,4% din total.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri