Pretul la carburanti a crescut in ultimul timp din cauza taxelor mari si nu neaparat din pricina pretului la materie prima, afirma omul de afaceri Dinu Patriciu. “Statul este de vina”, spune fondatorul Rompetrol, care a iesit complet din actionariatul companiei in 2009.
“Cresterea taxarii este cauza principala si nu cresterea pretului materiei prime. Statul este de vina. De altfel, aceasta nu este o hiba pe care o avem doar noi. Intreaga Europa face greseli in privinta cresterii impozitarii. Aceasta filosofie fiscala se dovedeste a fi gresita pentru ca duce la ritmuri de crestere economica foarte scazute”, a spus Dinu Patriciu, la Radio Guerrilla.

El a reluat o declaratie mai veche, conform careia profitul rafinariilor din Europa este negativ. “Nu avem vreo rafinare profitabila in Europa. Companiile petroliere fac profit pe alte paliere: extractie, productie si, eventual, distributie".

In ultima perioada au avut loc mai multe protestele organizate in statiile de alimentare. “Cred ca protestul ar trebui sa se indrepte catre scaderea taxelor si nu la benzinarii, ceea ce il face complet ineficient. Consumul de carburanti are o flexibilitate extrem de redusa, indiferent de pret. Suntem dependenti de combustibili”, a declarat Dinu Patriciu.

In opinia sa, pretul titeiului va evolua pe termen scurt peste pragul de 100 de dolari pe baril. “Dupa perioada de criza financiara inceputa in 2008 s-a reluat evolutia fireasca a cresterii pretului titeiului brut pe care o prevedeam inca din 2007. Evolutia aceasta va fi constant in sus, cu atat mai mult cu cat vom intra intr-o perioada de inflatie”.

Barilul de petrol se apropie 100 dolari. Ce state vor fi mai afectate? Marea Britanie si o serie de state vulnerabile din zona euro, precum Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania, sunt cele mai expuse la riscurile presupuse de revenirea pretului petrolului la 100 de dolari pe baril, care ameninta cresterea economica, potrivit unei analize Reuters.

Omul de afaceri a mai spus ca o pondere cuprinsa intre 50 si 70% din pretul carburantilor, in functie de evolutia titeiului pe piata, ii revine Statului. “Afacerea aceasta este a Statului, nu a producatorilor".

Dinu Patriciu, despre:


Companiile petroliere: “Nu numai ca sunt primele care isi platesc datoriile catre stat, ci sunt chiar obligate sa o faca. Sunt creditori ai statului, nu debitori, platind acciza la iesirea din rafinarie, inainte de a comercializa produsele, in fiecare zi de 25 a lunii”.

Criza:
“Nu ne aflam intr-o criza mondiala a petrolului, ci intr-o criza economica din care fiecare va iesi mai repede in functie de cat inteligenta”.

Energia alternativa:
“Nu vom asista la o trecere catre combustibilii alternativi. Aceste industrii si tehnologii alternative supravietuiesc datorita subventionarii de care state”.

Ce costuri sunt incluse in pretul carburantilor?

Potrivit datelor colectate pana in prezent de Consiliul Concurentei, care investigheaza piata comercializarii de carburanti inca din 2005, jumatate din costul carburantilor inseamna materia prima, iar restul - costurile de transport, taxele si accizele.

Componentele preturilor carburantilor sunt taxa pe valoare adaugata (TVA), acciza, taxa speciala de drum, costurile logistice (distributie primara si secundara), costurile de operare a retelei de distributie, costurile materiei prime (inclusiv costurile aferente prelucrarii acesteia), costurile financiare si adaosul comercial, potrivit Rompetrol.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri