Gigantul american General Electric (GE), prezent si in Romania, va furniza 14 turbine eoliene pentru doua parcuri eoliene a caror capacitate instalata insumeaza 35 MW.
GE va instala 10 turbine eoliene de 2,5 MW si va asigura lucrarile de intretinere timp de zece ani in cadrul proiectului Silistea 1, dezvoltat de Romconstruct Top, precum si alte patru turbine pentru parcul Mireasa 2, detinut de Eco Power Wind, potrivit unui comunicat de presa.

Potrivit legislatiei in vigoare, pana in anul 2020, 24% din energia produsa trebuie sa provina din surse regenerabile. Recent, a fost prelungita si valabilitatea certificatelor verzi emise pentru proiectele in domeniul energiei regenerabile de la 2015 la 2017.

Legea 220/2008, promulgata de presedintele Traian Basescu la mijlocul anului trecut sub forma Legii 139/2010, aduce modificari importante fata de varianta initiala, cele mai importante fiind alocarile de certificate verzi (CV). Astfel, pentru fiecare MWh livrat se acorda 6 CV pentru energia eoliana, 2 pentru energia eoliana (pana in 2017 in loc de 2015), valoarea minima a unui certificat fiind de 27 de euro, iar cea maxima de 55 de euro. Deocamdata, legea nu poate fi aplicata pentru ca nu s-a primit avizul Comisiei Europene.

„Prin legislatia sa progresiva, guvernul creeaza unul dintre cele mai propice medii pentru dezvoltatorii din domeniul energiei regenerabile din Europa si incurajeaza viitoare investitii in sectorul eolian,” a declarat Andrei Muntmark, director comercial in cadrul grupului Monsson Invest.

Ambele proiecte pentru care GE va furniza cele 14 turbine se afla la 20 de kilometri departare de parcul eolian Fantanele, o investitie demarata de Monsson Alma, dar vanduta mai apoi cehilor de la CEZ.

Compania ceha construieste, in comunele constantene Cogealac si Fantanele, un parc eolian cu o capacitate instalata de 600 de MW, echivalenta cu cea a unui reactor de la centrala nucleara Cernavoda, investitia totala ridicandu-se la 1,1 miliarde de euro. Prima faza a proiectului inseamna instalarea a 139 de turbine eoliene in parcul de la Fantanele, altele 101 urmand a fi ridicate in apropiere, la Cogealac.

„Dezvoltarea energiei eoliene va duce la imbunatatirea securitatii si independentei energetice a tarii, contribuind si la reducerea poluarii. Va crea noi oportunitati pentru locuri de munca ecologice si pentru investitii in economie, care a fost grav afectata de criza financiara globala", a adaugat Carmen Neagu, director executiv GE Energy pentru Romania.

Citeste aici un interviu acordat wall-street.ro de Carmen Neagu: "Parteneriatul public-privat, solutia pentru modernizarea sistemului energetic".

Turbina de 2,5 MW este proiectata astfel incat sa genereze cea mai mare productie anuala pentru clasa sa si se bazeaza pe succesul turbinei eoliene de 1,5 MW de la GE, modelul cel mai des intalnit in lume, cu peste 14.500 de unitati instalate pana in prezent.

GE Energy este unul din principalii furnizori mondiali de tehnologii de producere si livrare a energiei, fiind parte a concernului General Electric. Cu 82.000 de angajati pe plan global si venituri in 2009 de 37 miliarde dolari, grupul este prezent in 140 de tari. Companiile care includ GE Energy sunt GE Power & Water, GE Energy Services si GE Oil & Gas. GE Energy activeaza in toate sectoarele industriei energetice, inclusiv in sectorul carbunelui, al petrolului, al gazelor naturale si al energiei nucleare, in domeniul resurselor regenerabile (apa, energia eoliana, energia solara si biogaz), precum si al altor combustibili alternativi.

Monsson Alma, infiintata in 1997, este compania-mama a Monsson Group si detine 33 de companii. Companiile subsidiare sunt Monsson Energy, Monsson Solaria, Monsson Logistics, Wind Power Energy, Energy Group si Energy Trading Company, potrivit site-ului companiei-mama. Grupul detinut de omul de afaceri Emanuel Muntmark construieste, opereaza si asigura mententa pentru parcuri eoliene si solare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri