CHS, companie americana cu operatiuni in domeniul cerealelor, alimentelor si energiei, a cumparat de la compania cipriota East Point Holdings firma Agri Point, prezenta si in Romania, pentru 45 milioane de euro, informeaza Mediafax.

Achizitia face parte din strategia CHS de extindere a operatiunilor in domeniul cerealelor la nivel international, se arata intr-un comunicat al companiei.

"Preluarea Agri Point permite CHS sa isi extinda prezenta in regiuni cu ritm rapid de dezvoltare, respectiv in Romania, Bulgaria, Ungaria si Serbia", a declarat Claudio Scarrozza, director general al CHS Europe.

CHS va obtine elemente importante de infrastructura pentru reteaua sa internationala de livrari de cereale, cu o facilitate portuara in Constanta, o alta de incarcare a barjelor pe Dunare, la Giurgiu, precum si un terminal de cereale in Ungaria, Agri Point fiind prezenta si in Bulgaria.

Pe 5 ianuarie, CHS a incheiat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare pentru un acord pentru un imprumut care va fi folosit pentru finantarea a pana la jumatate din pretul de achizitie al actiunilor Agri Point.

CHS a solicitat BERD deblocarea unei sume in dolari echivalenta cu 22,5 milioane de euro.

Imprumutul este pe termen de sapte ani, iar dobanda va fi LIBOR plus 2,1%.

In plus, in noiembrie 2010 CHS a semnat cu BERD un acord pe termen de trei ani, pentru un credit revolving de pana la 40 de milioane de dolari, din care pana la 35% va fi folosit pentru acoperirea fondurilor necesare operatiunilor Agri Point.

Compania are dreptul sa majoreze capacitatea acestei facilitati de credit la 120 de milioane de dolari. Dobanda pentru acest credit este LIBOR plus 1,25%.

CHS va avea birouri comerciale in Romania, Bulgaria, Ungaria si Serbia, coordonate de biroul CHS Europe din Geneva.

Compania mai detine birouri comerciale in Sao Paulo, Brazilia, Buenos Aires, Argentina, Geneva, Elvetia; Barcelona, Spania, Kiev, Ucraina; Krasnodar, Rusia si Hong Kong si Shanghai, China.

CHS, listata la bursa Nasdaq, livreaza energie, furaje, cereale, alimente si ingrediente alimentare, dar si solutii de afaceri, inclusiv servicii de asigurari, financiare si de management al riscurilor.

De asemenea, CHS opereaza rafinarii si conducte petroliere, comercializeaza carburanti, lubrifianti si produse de energie regenerabila.


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Fermierii vor primi bani de la stat ca sa angajeze tineri someri