Razvan Popa, cel care conduce echipa de drept corporatist a casei de avocatura Kinstellar, afirma ca anumite banci de pe piata romaneasca se afla intr-o situatie mai dificila si analizeaza optiunea de a imparti activele bancare in corporate si retail, astfel incat anul acesta am putea vedea tranzactii in sistemul financiar.
“Sunt banci cu o situatie mai grea care trebuie sa faca ceva pentru o redresare. Unele analizeaza optiunea de a imparti activele bancare in corporate si retail, pentru subsidiarele din regiune. Jucatorii deja prezenti pe piata romaneasca sunt mai putin interesati de achizitii. Vedem un interes din partea institutiilor financiare asiatice, din China si India, care nu au facut inca tranzactii, dar sunt interesate sa obtina o licenta bancara in tari ca Romania. Acest interes s-a manifestat recent”, a declarat intr-un interviu acordat wall-street.ro Razvan Popa (foto), coordonatorul departamentului Corporate / M&A al Kinstellar.

De asemenea, energia va fi in continuare un domeniu foarte activ atat prin prisma diverselor nevoi din acest domeniu in Romania, cat si datorita proiectelor incepute in anii precedenti, care de regula se finalizeaza in cativa ani sau datorita diverselor noi proiecte preconizate. “Totusi, si aici se constata o concentrare a proiectelor in jurul jucatorilor puternici in principal, cu capacitate financiara pentru continuarea si implementarea proiectelor in timp de criza. In destule cazuri au avut loc tranzitii ale proiectelor de la investitori locali catre investitori strategici puternici, tendinta care nu e legata neaparat de criza, cat si de o mai mare maturizare a acestui domeniu”, afirma Razvan Popa, care lucreaza din 2009 in cadrul casei de avocatura Kinstellar.

Totusi, casa de avocatura a asistat juridic un posibil comparator implicat intr-o mare tranzactie din domeniul energiei regenerabile care a picat anul trecut din cauza pretului si a stadiului insuficient de avansat in dezvoltarea proiectului.

Kinstellar, formata in urma inchiderii biroului firmei britanice Linklaters, l-a recrutat anul trecut pe Stefan Botezatu ca partener si coordonator in domeniul energiei. El a consiliat mai multe companii in cadrul unor tranzactii din sectorul energetic, fie in legatura cu proiecte legate de energie electrica, termoficare, resurse minerale, energie nucleara sau energie regenerabila, alaturandu-se cu un portofoliu de clienti din acest domeniu

Casa de avocatura este implicata in prezent in mai multe proiecte din energie, printre care consultanta juridica acordata companiei maghiare RFV Nyrt., specializata in proiecte pentru imbunatatirea eficacitatii energetice, in legatura cu asocierea cu mai multe municipalitatii din Romania (Targu-Mures, Zalau, Gheorgheni). De asemenea, Kinstellar ofera consultanta companiei E.ON Romania in legatura cu fuziunea, estimata la 200 milioane euro, a celor doua companii de furnizare a gazelor naturale si electricitatii, subsidiare ale grupului german de utilitati.

Criza economica mondiala a afectat si anul trecut piata de fuziuni si achizitii (M&A), iar acest fenomen a fost observat anii trecuti de catre avocatii Kinstellar prin cresterea semnificativa a numarului de tranzactii nefinalizate, a retragerii sau restrangerii activitatilor operationale a unor companii de pe piata, sau prin atitudinea circumspecta a potentialilor investitori, care sunt mult mai atenti la indicatorii macroeconomici.

“Din pacate, nici in acest an nu se anunta schimbari spectaculoase, asteptam insa, impulsuri dinspre sectorul energetic, cel al serviciilor medicale sau retail. Daca ar fi sa caracterizez printr-un cuvant anul 2010, acesta ar fi incertitudine, iar anul 2011 va fi al asteptarilor”, afirma Razvan Popa.

El anticipeaza pentru 2011 o intensificare a activitatii fondurilor de private equity, explicata mai putin prin imbunatatirea conditiilor de piata si mai mult prin presiunea investitorilor. Astfel, fondurile de investitii foarte multi bani stransi in perioada 2006-2007 si se apropie termenul de maturitate pentru aceste investitii. In ceea ce priveste posibile exit-uri ale fondurile de private equity, Razvan Popa se asteapta mai putin la aceste scenarii, probabil doar daca vor exista tranzactii intre fonduri de investitii.“Este un potential mare pentru secondaries (n.red.: tranzactii in care cele doua parti sunt fonduri de private equity) mai ales in sectoarele aflate in crestere. Toata lumea se uita la zona de healthcare, dar senzatiile din piata sunt ca investitiile ar putea fi supradimensionate. Este posibil ca entuziasmul sa scada in acest segment”.

In ceea ce priveste piata imobiliara, asteptarile vanzatorilor legate de pret s-au ajustat cu 50% comparativ cu nivelul din 2007, remarca avocatul Kinstellar. El observa un interes pentru tranzactii din partea unor investitori strategici care vor sa profite de scaderea costului de dezvoltare, respectiv de preturile terenurilor, pentru a prinde din urma competitia. “Este vorba despre jucatori pentru care costul de incepere a operatiunilor este important. O alta zona in care volumul tranzactiilor din imobiliare ar putea creste este reprezentata de terenurile agricole si paduri”.

De asemenea, Razvan Popa anticipeaza un numar mai mare de falimente si insolvente in imobiliare, iar bancile nu isi vor schimba atitudinea in relatia cu debitorii aflati in dificultate intrucat piata, competitia si banca centrala nu le obliga sa faca acest lucru.

Casa de avocatura Kinstellar are in prezent 20 avocati, cu cinci mai multi decat anul trecut.

Kinstellar a fost anul trecut consultantul grupului financiar Eureko BV in legatura cu vanzarea spitalului si retelei de clinici private Euroclinic catre Centrul Medical Unirea controlat de fondul de investitii Advent International, iar recent a asistat juridic doua tranzactii in industria auto: Inteva Products - ArvinMeritor si Johnson Controls - C Rob. Hammerstein Group (CRH).

Casa de avocatura a deschis anul trecut doua birouri in regiune, la Belgrad si Istanbul. “In Turcia lucrurile merg peste asteptari, piata este eferverscenta. Bancile stau foarte bine pe picioare, nu au active toxice, iar criza din 2007 si 2008 i-a prins foarte sanatosi, iar biroul din Istanbul lucreaza la tranzactii in care o singura banca poate pune de una singura jumatate de miliard de euro, ceea ce pentru restul tarilor din regiune nu este realizabil”, detaliaza Razvan Popa.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri