Companiile RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (Franta) au decis sa nu mai participe la constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 din cadrul centralei de la Cernavoda, proiect evaluat la 4 miliarde de euro. Care au fost motivele?
“Incertitudinile pietei si cele economice care inconjoara acest proiect, legate in mare parte de criza financiara, nu sunt compatibile cu cerintele de capital ale unui nou proiect de energie nucleara”, se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de RWE.

In replica, oficialii Ministerului Economiei afirma ca pana acum nu s-a primit o informare oficiala in legatura cu eventuala retragere a vreunei companii. "Urmatoarea intalnire a actionarilor companiei de proiect EnergoNuclear va avea loc luni, 24 ianuarie 2011", conform comunicatului de presa transmis de minister.

GDF Suez si RWE detin fiecare cate 9,15% din actiunile EnergoNuclear, societate mixta creata in toamna lui 2008 pentru constructia celor doua noi reactoare nucleare. Iberdrola are 6,2% din actiuni, iar restul se afla in mainile statului, prin intermediul Nuclearelectrica (60,15%), ale grupului siderurgic ArcelorMittal Romania (6,2%) si ale furnizorului de electricitate Enel (Italia) - 9,15%.

Primul semnal de retragere a fost dat de CEZ (Cehia), care a iesit din proiect in toamna anului trecut, invocand orientarea spre alte investitii din cadrul grupului. In conditiile plecarii CEZ, statul – care isi anuntase deja intentia de a-si diminua participatia – avea doua solutii: sa vanda titlurile CEZ catre ceilalti parteneri sau sa le preia in "contul" Nuclearelectrica.

Cum niciunul dintre ceilalti participantii la proiect nu s-a aratat interesat de preluarea actiunilor CEZ, pentru ca miscarea ar fi presupus investitii mai mari decat cele planificate initial, Nuclearelectrica a ajuns la o detinere de 60,15%, de la 51%.

Plecarea celor trei companii ar putea sa prilejuiasca intrarea in scena a altor jucatori care s-au aratat interesati sa participe la constructia celor doua reactoare nucleare. Americanii de la Bechtel International, constructorul autostrazii Transilvania, si alte doua consortii au trimis companiei Energonuclear scrisori de intentie pentru constructia unitatilor 3 si 4 de de la Cernavoda.

Primul consortiu este format din SNC Lavalin Nuclear (Canada), Ansaldo Nucleare (Italia) si Elcomex IEA (Romania), avand ca lider compania canadiana, iar cel de-al doilea este condus de Atomtechnoprom si include alte patru firme din Federatia Rusa, potrivit Mediafax.

Cele doua reactoare vor cumula o capacitate de aproximativ 1.400 MW, dubland-o pe cea actuala din cadrul centralei nucleare de la Cernavoda, care asigura circa 20% din productia de electricitate la nivel national.

Punct si de la capat

“Decizia nu reflecta calitatea tehnica a proiectului, recent recunoscuta de Comisia Europeana, nici angajamentul GDF Suez, RWE si Iberdrola pentru dezvoltarea pietei romanesti de energie”, potrivit comunicatului RWE.

Pe de alta parte, germanii nu sunt la prima retragere dintr-un proiect energetic romanesc. RWE a anuntat saptamana aceasta ca a vandut inapoi dezvoltatorului un parc de 147 MW in zona Valea Dacilor (judetul Constanta), din pricina procesului dificil de avizare. Proiectul se afla intr-un stadiu incipient, cel al obtinerii autorizatiilor necesare pentru demararea lucrarilor.

Nici cehii nu sunt la prima retragere. CEZ a renuntat vara trecuta la constructia unei centrale pe gaz la Galati, o investitie estimata la 400 de milioane de euro, din cauza unor “costuri importante si neprevazute”. In plus, o alta investitie-gigant realizata de CEZ in Romania, in cel mai mare parc eolian din Europa, este si ea in pericol sa nu se finalizeze din cauza divergentelor dintre autoritatile romane.

Planurile CEZ s-au impotmolit in comuna constanteana Cogealac, acolo unde ar trebui sa fie instalate 101 turbine eoliene care sa le completeze pe cele 139 ridicate deja in comuna vecina Fantanele. Impreuna, turbinele ar dezvolta o capacitate eoliana de 600 MW, echivalenta cu necesarul de energie al 700.000 de gospodarii.

Lucrarile la partea parcului situata in Cogealac sunt blocate din vara trecuta din cauza ca autoritatile locale nu au eliberat inca toate autorizatiile necesare. CEZ detine o autorizatie de constructie de la primaria Constanta, insa nu si de la cea a comunei, motiv pentru care lucrarile sunt sistate si in prezent. Cehii sunt prezenti pe piata romaneasca de distributie si furnizare de electricitate din 2005.

In Romania, compania de utilitati franceza GDF Suez activeaza pe piata de distributie si furnizare de gaze prin Distrigaz Sud, cumparata de la stat in urma cu sase ani.

Sursa foto: www.cne.ro.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri