In conditiile in care preturile alimentelor au cunoscut in ultima perioada cresteri istorice, marile piete ale lumii se afla fata in fata cu o noua amenintare – criza alimentara. Romania poate resimti socurile acestui fenomen, insa “nu are voie sa intre in criza alimentara” in conditiile in care dispunem de un potential agricol urias neexploatat, spun oamenii de afaceri consultati de wall-street.ro.
Romania nu va intra intr-o criza a alimentelor, avand capacitatea de a hrani 80 de milioane de oameni, dar daca va ajunge intr-o astfel de situatie ar fi din cauza "neatentiei unora", a lenii si a lipsei de initiativa, a declarat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, citat de Mediafax.

"Romania nu e o tara care sa fie in criza decat din neatentia unora. Este imposibil ca Romania sa nu aiba grau si porumb. Si daca nu l-am semana, ar rasari", a spus Tabara.

Potrivit indexului Nomura, dat publicitatii in septembrie 2010, Romania se situeaza pe locul 12 intr-un top al statelor expuse la o criza alimentara. Acest index este calculat in functie de PIB pe cap de locuitor, ponderea cheltuielilor pentru hrana a unei gospodarii din totalul veniturilor si exporturile nete de hrana ca procent din PIB.

Romania are un PIB pe cap de locuitor de 9.300 de dolari, in timp ce ponderea cheltuielilor pentru hrana a unei gospodarii din totalul veniturilor se situeaza la 49,4%. In plus, exporturile de alimente reprezinta -1,1% din PIB.

Consultat de wall-street.ro, Ioan Niculae (foto), omul de afaceri care controleaza grupul InterAgro, a declarat ca Romania ar trebui sa fie un furnizor de produse si nu un importator. "Ce se va intampla atunci cand nu vom mai putea sustine importurile? Va fi o mare problema. Cu ce finante vom mai plati importurile? Cu bani de la FMI si Banca Mondiala? Izbucnirea unei crize alimentare i-ar pune cu picioarele pe pamant pe guvernanti. Daca ne-am batut joc de toate industriile, poate putem sa facem ceva cu agricultura, este singura speranta. Noi am ragusit de cand incercam sa ne facem auziti", afirma Niculae.

Acesta vorbeste despre necesitatea unei strategii nationale care sa cuprinda cel putin 3-4 directii precum agricultura, industria alimentara si infrastructura. "Poate un soc foarte puternic, precum o criza alimentara, ne va deschide ochii si vom vedea ce e de facut pentru Romania", adauga omul de afaceri.

Ioan Niculae este unul dintre cei mai mari investitori in agricultura romanesca si unul dintre cei mai bogati romani potrivit topului Forbes.

La randul sau, Vasile Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR), sustine importanta asigurarii sigurantei alimentare a Romaniei. "Mare parte din productia interna se duce la export, ceea ce nu contest, este un lucru bun pe de o parte. Pe de alta parte ar trebui sa avem siguranta alimentara. Anul trecut am fost sigura tara care exporta grau cand toate celelalte state aveau grija sa asigure painea cetatenilor lor", explica Matei.

In plus, presedintele FNPAR sustine ca o dependenta de importuri poate fi deosebit de periculoasa pentru Romania, in conditiile care poate ingropa productia interna. De exemplu, Romania importa legume si fructe in proportie de 50%. "Trebuie gasite masuri pentru a stimula munca si productia interna. Nu vom mai dispune de banii necesari pentru a importa produsele necesare consumului. Vom fi ca in Somalia, la pomana Europei. Vom sta la coada pentru 5 kilograme de faina. Nu este o joaca, putem deveni o tara de milogi", spune Matei.

Amenintarile unui astfel de fenomen se traduc, in opinia oficialului FNPAR, prin scumpirea furajelor si a motorinei, al carei pret s-a dublat in ultimul an.



Sursa: Nomura.

Totodata, Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, declara ca exista semne clare pentru o criza alimentara - pretul la cereale a crescut de la 90 de euro la 200 de euro pe tona intr-un timp foarte scurt, iar efectivele de animale au fost reduse in Europa.

Prima masura pentru evitarea intrarii Romaniei intr-o criza alimentara ar fi sprijinirea agriculturii, astfel incat sectorul sa aiba 6% din PIB si nu 1,75% cat a detinut anul trecut. "Avem suficient teren agricol necultivat in Romania, iar cei care nu-l cultiva ar trebui sanctionati. Nu stim sa ne protejam agricultura. Importam peste 2 miliarde de euro anual produse agricole si carne, pe cand potentialul Romaniei este de a exporta 2 miliarde de euro. Primele semne ale unei crize alimentare au aparut deja, dar ea va izbucni in anii urmatori, asa cum nici criza economica nu a izbucnit dintr-o data. Triplarea preturilor la cereale este un prim semnal", spune Caruz.

Grigore Horoi, presedintele Agricola Bacau, subliniaza importanta cresterii ponderii terenurilor cultivate, intrucat prin reglarea acestei situatii Romania ar putea "evita criza in mod elegant". "Productia la grau a fost destul de buna anul acesta, insa industria este in suferinta. Productia de grau ar trebui sa fie suficienta si sa mai si putem exporta, asta in cazul in care nu au loc secete sau dezastre naturale. Sunt resurse la nivel national pentru ca exista foarte multe terenuri care nu sunt cultivate", spune Horoi.

Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, la inceput de 2010 existau peste 1,5 milioane de hectare de terenuri agricole necultivate, detinute de 400.000-500.000 de persoane.

Potrivit acestuia, toate tarile se confrunta cu iminenta unei crize alimentare pe fondul majorarii pretului resurselor. Pentru acest an ne putem astepta la o crestere de 20-25% a preturilor produselor alimentare (carne, lapte, oua, paine), insa aceasta majorare se va produce treptat. "Consumatorii nu mai pot prelua eventualele majorari de preturi, iar producatorii fac presiuni pe preturi. Daca in 2010, tona de porumb costa 100 de euro, acum ea a ajuns la 225 de euro. In aceste conditii, cum credeti ca am putea produce lapte la acelasi pret?", declara presedintele Agricola Bacau.

"Romania nu are voie sa intre in criza alimentara"

"Atata timp cat avem 2 locuitori pe hectarul de teren agricol, Romania nu are voie sa intre in criza alimentara", spune raspicat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, care adauga ca daca ar exista o strategie agricola coerenta atunci am putea sa hranim si "pe altii".

Van declara ca potentialul agricol din Romania este foarte mare, dar apreciaza ca dependenta de importuri este periculoasa in conditiile in care produsele din exterior sunt supuse evolutiei preturilor la nivel international. "Nu ai nicio contrapondere daca nu ai productie interna. Daca depinzi de importuri, atunci ai toate sansele sa primesti produse scumpe la calitate scazuta", crede Ilie Van.

Nici Sorin Minea, presedintele Patronatului Romalimenta, nu crede intr-o criza alimentara in Romania. "Bineinteles, daca agricultura se prabuseste, atunci orice este posibil. Dar asta se va intampla din cauza oamenilor si nu din cauza potentialului agricol al Romaniei", explica Minea.

Presedintele patronatului considera ca se incearca o crestere artificiala a preturilor din dorinta producatorilor de materie prima pentru profituri mai mari. "Nu observ cresteri de preturi nici la nivel de Uniune Europeana", mai spune Sorin Minea, care vorbeste si despre "cercul vicios" care se creeaza odata cu anuntul unor posibile majorari de preturi. "In clipa in care spui ca preturile s-ar putea majora, atunci te si pregatesti pentru o astfel de crestere".

El crede ca Romania si-ar putea dubla productia agricola in relativ scurta vreme, daca s-ar lua masuri in acest sens, mai ales in conditiile in care exista foarte mult teren necultivat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri