Stanton Chase: Nu e normal ca o companie sa plateasca un job cu 1.000 de euro, iar o alta, cu 5.000 de euro

Diferentele salariale uriase existente pe piata locala intre doua joburi identice ai unor angatori diferiti, dar cu o structura similara, fac din Romania o piata atipica nu doar la nivelul Europei Centrale si de Est, ci in intregul continent, apreciaza Annita Pakioufaki, directorul general al biroului autohton al firmei de executive search Stanton Chase, unul dintre cei mai importanti jucatori de profil la nivel national.

“Desi am petrecut putin timp in Romania, am observat ca este foarte greu sa-ti faci o parere asupra castigurilor pe care le au angajatii de aici, din cauza diferentelor uriase care pot exista intre pozitii similare. De exemplu, am intalnit un commercial manager care intr-o companie avea un salariu lunar de 1.000 de euro, iar intr-o alta organizatie, similara din punct de vedere al numarului de angajati si al cifrei de afaceri, salariul era de 5.000 de euro. Nu este normal sa se intample acest lucru si de aceea apar, uneori, dificultati in procesele de recrutare”, spune Pakioufaki.

Ea a preluat conducerea biroului Stanton Chase din Bucuresti la inceputul acestu ani, cand a inlocuit-o pe Athena Tavoulari. Fostul sef de pe piata locala al firmei de executive search a decis sa se alature biroului din Dubai.

Cel mai bine platit executiv plasat de companie in 2010 a fost un expat, al carui salariu net lunar se ridica la 25.000 de euro. Cei mai multe proiecte de recrutare l-a care a participat Stanton Chase au fost in tehnologie, FMCG, servicii financiare, servicii de sanatate si industrie.

“Va fi din ce in ce mai greu de plasat expati pe piata romaneasca, din cauza costurilor pe care le implica acestia. Se observa deja o scadere a numarului de expati din managementul companiilor. De asemenea, din ce mai multe organizatii ne roaga sa gasim manageri romani, extrem de talentati, care peste 2-3 ani sa poata prelua joburile ocupate acum de catre expati. Nu ma refer insa neaparat la joburile functia de CEO, ci la restul executivilor”, mentioneaza Pakioufaki.

Cu exceptia domeniului farmaceutic, care a ajuns la un nivel de maturizare suficient de mare astfel incat o parte din locul sefilor expati din urma cu ceva timp a fost luat de romani, in celelalte domenii, marile multinationale prefera in continuare sa numeasca in continuare expati in locul strainilor inlocuiti.

Unul dintre cele mai recente exemple care confirma acest lucru a fost operata de United Romanian Breweries Bereprod (URBB), producatorul Tuborg, care a numit l-a numit pe Hezy Ovadia, din Israel, in locul lui Shachar Shaine, tot din Israel.

O alta particularitate a pietei locale care a surprins-o pe noua sefa a Stanton Chase Romania este prezenta mult mai numeroasa a femeilor in pozitii de management, comparativ cu Grecia.

“Cred ca in Romania sunt mai multe femei in boardul companiilor decat in Grecia deoarece exista o diferenta de educatie intre oamenii celor doua tari. In Romania, femeile par sa aiba un rol decisiv in familie, in vreme ce tatal este punctul forte al famiilor grecesti”, sustine Pakioufaki.
Stanton Chase este una dintre cele mai importante companii de executive search de pe piata locala, cu afaceri de circa 500.000 de euro de euro, in usoara crestere fata de valoarea de circa 430.000 de euro din 2009.

Pentru 2011, Stanton Chase si-a propus cel putin o stagnare a businessului la nivelul din 2010, varianta optimista indicand un avans de 10-15%.

“In prezent, 30-40% din veniturile noastre se datoreaza clientilor repetitivi, iar restul contractelor noi. In acest an, dorim sa crestem pe ambele zone, avand in vedere ca ne vom extinde echipa”, subliniaza Pakioufaki.

Compania are cinci angajati permanenti, dintre care doar doi se ocupa cu recrutarea de executivi, urmand ca in lunile urmatoare sa-si majoreze echipa cu inca doi consultanti.

In ultimul an, biroul local al Stanton Chase s-a confruntat cu schimbari importante ale echipei. Cea care a dat tonul mutarilor a fost Mihaela Damian,care la sfarsitul lui 2009 a parasit sefia Stanton Chase pentru a prelua de la inceputul lui 2010 conducerea SpenglerFox Romania, un alt jucator important de pe piata locala de recrutare.

De asemenea, Loreda Dragomir, fostul director operational al Stanton Chase a plecat din companie in toamna anului trecut pentru a aduce pe piata locala un nou jucator in executive search, Kienbaum Consultants International.

Printre cei mai important jucatori de pe piata locala de recrutare sunt Leardership Development Solutions, Pedersen & Partners, George Butunoiu, Stein & Partners, K.M. Trust & Partners, SpenglerFox si Amrop.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri