Piata medicamentelor generice ar putea creste cu 35% pana in anul 2015, la trei miliarde de lei, de la 2,2 miliarde lei anul trecut, pe fondul masurilor legislative de compensare a medicamentelor adoptate in 2010, datorita aparitiei de noi produse si popularizarii acestui segment de medicamente, informeaza Mediafax.
"Analistii spun ca piata farmaceutica in general va avea un volum de crestere de 5-8% pe an pana in 2015, deci daca pleaca de la 8,5 miliarde de lei va ajunge catre 12 miliarde de lei in 2015. Eu cred ca piata medicamentelor generice va creste mai repede", a declarat Dragos Damian, directorul general al companiei farmaceutice Terapia Ranbaxy si presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

In 2010, piata de generice a crescut usor fata de anul precedent, ajungand la aproximativ 25% din piata de medicamente, respectiv 2,2 miliarde de lei, potrivit lui Damian.

"Dupa 1 iulie si 1 octombrie, cand s-au desfasurat cele doua etape de schimbare a sistemului de referentiere, se vede o recrudescenta a utilizarii medicamentului generic, pentru ca medicii, farmacistii si pacientii au inteles ca exista o alternativa mai ieftina. De asemenea, au aparut foarte multe generice, pentru ca au iesit multe produse de sub patent, au fost mai putine medicamente inovative incluse. (...) A fost o crestere atat ca procent din valoarea pietei, cat si in valoare absoluta", a precizat Damian.

Acesta a adaugat ca avansul pietei medicamentelor generice este influentat si de finantarea sectorului din bani publici, reiterand ca termenele de plata a medicamentelor este foarte mare in Romania.

"Daca finantarea va veni mai ritmic, farmacistul va fi interesat sa vanda volume mai mari la preturi mai mici, dar daca finantarea vine tot la 300 de zile, natural va incerca sa vanda un medicament pentru care coplata pacientului este mai mare (...) Rolul medicilor si al farmacistilor este crucial aici ", a explicat el.

Alti factori care ar putea creste consumul de medicamente in Romania sunt alocarea unor fonduri mai mici spitalelor si directionarea acestora catre compensarea medicamentelor, precum si cresterea numarului persoanelor care contribui la asigurarile de sanatate.

"Ar trebui ca mult mai putini bani sa fie aruncati in «gaura neagra» a spitalelor, sa se realizeze o reformare a sistemului si sa fie abandonat acel principiu de a sta cateva zile in spital pentru a afla un diagnostic. De asemenea, mai multi oameni care sa-si plateasca asigurarile de sanatate. Sunt sute si sute de romani care isi primesc sanatatea pe gratis", a precizat Damian.

El a adaugat ca odata cu cresterea consumului de generice se vor putea face economii la bugetul sanatatii, care pot fi reportate catre alte produse fara variante generice.

"Atata vreme cat medicii si farmacisti vor fi alaturi de conceptul utilizarii de medicamente generice sunt optimist in privinta accesului populatiei la medicamente, si e o problema de timp, pentru ca CNAS sau Ministerul Sanatatii vor trebui sa ii oblige sa gaseasca o solutie de a recurge la medicamentele generice. Atunci s-ar putea ca si banii putini pentru medicamente sa ajunga, pentru ca economiile care se fac se pot reporta si pot fi utilizate pentru includerea pacientilor pe terapii mai scumpe, precum cele pentru cancer sau diabet, care nu au produs generic", a adaugat Dragos Damian.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri