Cum vad patronatele si constructorii modificarile din noul Cod al Muncii

Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) apreciaza demersurile Executivului de modificare a Codului Muncii si este de parere ca noua forma incurajeaza libertatea de optiune a angajatatuluiu si reglementeaza ferm perioadele de proba si contractele de munca pe perioada determinate.

„Noul Cod al Muncii creaza pentru prima data un cadru general flexibil in ceea ce priveste raporturile de munca. In urma negocierilor dintre partenerii sociali si reprezentantii Guvernului au fost introduse prevederi care corespund cu normele europene in domeniu, incurajand eficientizarea muncii angajatului pe criterii de performanta si mobilitatea fortei de munca”, spune Marian Petre Milut, presedintele UNPR.

Reprezentantii UNPR apreciaza ca modificarile operate in Codul Muncii vor duce la eficientizarea activitatii IMM-urilor in perioada de criza si va crea un cadru propice pentru relansarea lor economica.

De asemenea, Uniunea sustine ca noul Cod al Muncii sa fie supus dezbaterii parlamentare, “urmand o cale naturala a dezbaterilor”.

Pe de alta parte, Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii (ARACO) a luat decizia de a extinde valabilitatea Contractului Colectiv de Munca din perioada 2008 – 2009 pana la publicarea noului Cod al Muncii in Monitorul Oficial.

Ulterior, ARACO va relua, in termen de 30, negocierile cu reprezentantii autoritatilor pe tema schimbarilor din Codul Muncii, astfel incat sa se includa si eventualele modificari.

Actul de extindere al Contractului Colectiv de Munca 2008-2009 stabileste ca salariul minim brut din sectorul constructiilor sa fie stabilit la 700 de lei/luna, pentru un contract de 170 de ore.

"In conditiile extinderii efectelor crizei, ARACO pledeaza pentru o modernizare dinamica a legislatiei muncii din perspectiva cresterii nivelului de competitivitate, in baza consultarilor rationale cu partenerii sociali, concomitent cu promovarea unui program national de investitii si masuri economico-sociale de relansare a economiei si utilizare extensiva a potentialului activ al sectorului de constructii", afirma Laurentiu Plosceanu, presedintele ARACO.

In prezent, Codul Muncii se afla in dezbatere publica.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri