Romgaz are capacitatea de a suplimenta productia de gaze naturale cu cel mult 2% din consumul zilnic la nivel national, de la 18 milioane metri cubi pe zi, la 19,3 milioane, potrivit oficialilor Ministerului Economiei si Comertului. "Majorarea asigurata de Romgaz reprezinta 1,86% din consumul total inregistrat zilnic in Romania, estimat la 70 milioane de metri cubi. Productia suplimentara poate asigura gazele naturale pentru circa 130.000 de centrale termice de apartament care au un consum zilnic de 10 metri cubi", potrivit MEC.
Producatorul roman de gaze naturale a raspuns astfel solicitarii ministrului Codrut Seres, care, in urma cu doua zile, le-a cerut tuturor producatorilor de gaze naturale din Romania sa prezinte o situatie privind cantitatile suplimentare pe care acestia le-ar putea produce. Cel de-al doilea mare producator de gaze naturale din Romania, Petrom, nu anuntase pana ieri propunerea de crestere a productiei interne de gaze naturale.

Compania Romgaz a anuntat in acelasi timp ca va investi in acest an 28 de milioane de euro in programul de dezvoltare a depozitelor subterane de gaze naturale, existand astfel sanse ca pana in anul 2007, capacitatea de inmagazinare subterana a gazelor sa ajunga la 6 miliarde de metri cubi.

Capacitatea de inmagazinare a Romaniei a ajuns la sfarsitul anului trecut la 3 miliarde de metri cubi, ceea ce reprezinta 17% din consumul anual la nivel national, sub media din statele Uniunii Europene, unde depozitele acopera pana la 25% din necesar.

Pentru a mari siguranta in alimentare cu gaze naturale a consumatorilor, si a preveni situatiile de criza, autoritatile au decis sa dubleze capacitatile de stocare a gazelor naturale, pana in 2007. Romgaz a anuntat ca va dezvolta depozitele existente si se va implica in noi proiecte. Reprezentantii ministerului Economiei au mai mentionat si interesul companiei Petrom, detinuta de grupul austriac OMV, pentru a realiza doua capacitati de inmagazinare. Proiectele sunt in stadiul de prefezabilitate, iar investitia este estimata la 80 milioane dolari, pe o perioada de trei, respectiv cinci ani.

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a declarat ieri ca nu vede ce clarificari ar putea avea loc in privinta pretului platit Rusiei pentru gaze naturale despre care se stie ca este cel mai mare din Europa. El a acuzat in schimb actuala guvernare ca nu a facut nimic pentru conectarea Romaniei la coridoarele energetice noi care se construiesc. In plus, potrivit senatorului PSD, faptul ca centrala de la Cernavoda nu a mai beneficiat de fonduri din 1999 cand acestea au fost sistate, a facut ca foarte multi specialisti din domeniu sa-si gaseasca de lucru in Occident, in timp ce Romania nu mai are un program pentru energie nucleara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri