In ceea ce priveste programul economic de preaderare a Romaniei la UE, MEC are obligatia de a crea politici macroeconomice, comerciale, de operare a intreprinderilor si de asigurare a unui mediu de afaceri propice restructurarii si privatizarii. Cele mai importante obligatii fata de acest program le are MEC in privinta restructurarii mineritului si privatizarii. Ministrul Codrut Seres se angajeaza sa privatizeze atat distributiile de energie electrica, cele doua Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, dar si entitati miniere viabile, de metale neferoase.

Strategia de privatizare elaborata de actuala conducere a MEC va fi prezentata in sedinta de Guvern de joi si va avea la baza un principiu clar: privatizarea utilitatilor energetice nu va insemna doar vanzare de active, ci vanzarea ca afacere. Primele care vor intra in proprietatea investitorilor straini la mijlocul lunii martie vor fi cele doua distributii de energie electrica - Electrica Banat si Electrica Dobrogea. In aprilie, Distrigaz Sud si Nord vor intra in proprietatea Gaz de France si Ruhrgaz. Aici au existat niste probleme care, in final, se vor rezolva, dupa cum declara Codrut Seres: "Acolo sunt de rezolvat o serie de conditii suspensive, ramase, potrivit contractului, in sarcina partii romane. Au avut loc o serie de intalniri la MEC cu cei de la Gaz de France si Ruhrgaz. Au fost clarificate si incheiate toate detaliile tehnice legate de concesionari si de propunerile ANRGN privind tarifele. In prezent, la Distrigaz Sud si Nord mai avem noi, partea romana, o problema. Este vorba de recuperarea unor datorii. Daca gradul de indatorare a societatii este mai mare, pierdem niste bani. Daca gradul de indatorare este mai mic, castigam mai mult in contul escrow. In final, conteaza rapiditatea cu care vom incasa facturile restante".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri