Dupa un an in care pretul gazelor a scazut cu circa 8% fata de 2009, romanii ar putea infrunta noi scumpiri generate de liberalizarea pietei de gaze, dominata de doi mari producatori interni, ale caror preturi sunt controlate de stat. Ce va insemna asta pentru consumatorii casnici?
Pe fondul deja sensibil al scumpirii galopante a benzinei, impotriva careia soferii au protestat vehement, vestile proaste din energie ar putea continua cu majorari la gaze si asta pentru ca Fondul Monetar International a cerut o reverificare a preturilor si liberalizarea pietei.

“Ne solicita reverificarea preturilor. (…) Preturile sa fie liberalizate si in cursul acestui an sa ne prezentam cu noua forma de calcul, ca sunt probleme”, a declarat Ion Ariton, ministrul Economiei, dupa o intalnire de saptamana aceasta cu oficialii FMI. Ministrul a mai spus ca liberalizarea preturilor reglementate nu inseamna neaparat cresterea tarifelor platite de populatie.

Pretul pe care romanii il platesc pentru gaze este cel mai mic din Uniunea Europeana, dar raportat la puterea de cumparare acesta este in linie cu media, potrivit datelor Eurostat pentru primul semestru din 2010. Astfel, romanii platesc 7,6 euro/gigajoule, sub media de 14,5 euro/GJ.

Preturile pentru gazele din productia interna – asigurata in principal de Romgaz si OMV Petrom – sunt stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si costa de peste doua ori mai putin fata de cele pentru gazele de import, care ajung la 400 de dolari/1.000 de metri cubi.

Pretul moleculei de gaz rusesc a evoluat intre octombrie 2009 si februarie 2011 de la 79 lei/MWh la 120 lei/MWh. Aceasta crestere reflecta majorarea continua a pretului petrolului in ultimele 12 luni si deprecierea ratei de schimb leu/dolar in aceeasi perioada”, explica oficialii GDF Suez Energy Romania, companie care furnizeaza gaze naturale pentru 1,2 milioane de clienti din tara.

Ponderea gazului importat (din Rusia) a crescut luna aceasta pana la 41,2% din cosul de gaze publicat de ANRE. In ianuarie, gazul rusesc in aprovizionarea globala cu gaz a Romaniei insemna 32%, iar in decembrie, 22%. “Constatam ca pretul final la gazele naturale nu a fost modificat in ultimele 20 de luni si nu reflecta deloc realitatea costului de achizitie a gazului”, sustin oficialii furnizorului, care apreciaza ca diferenta dintre costul real al moleculei si pretul de vanzare este de 25%.

Presiuni ca pretul gazelor din productia interna romaneasca sa creasca pana la cel al importurilor au fost si in anii trecuti, atat din partea companiilor din piata, cat si din cea a Comisiei Europene, cu care Romania a convenit o aliniere a tarifelor. De aceasta data, si reprezentantii FMI doresc un noul calcul al preturilor si liberalizarea pietei, exceptand consumatorii casnici si captivi (spitale, scoli, gradinite, institutii de interes public).

Ce va insemna liberalizarea pietei gazelor din Romania? Expertul in energie Ionut Purica spune ca in mod clar populatia nu poate prelua o majorare de preturi. “Exista doua feluri de impact: la nivel de consum rezidential, adica in mod direct prin cresterea facturilor, si indirect, pentru ca economia romaneasca este mare consumatoare de energie”, explica Purica pentru wall-street.ro. Cu alte cuvinte, daca pretul gazelor va creste, atunci si costurile de productie se vor majora, generand un efect in lant pe care consumatorul final va trebui sa-l suporte din propriul buzunar.

Consumatorii industriali din Romania platesc 6,1 euro/GJ, al doilea cel mai ieftin tarif din Uniunea Europeana dupa Marea Britanie (5,9 euro/GJ), in timp ce media europeana este de 8,4 euro/GJ.

In ceea ce priveste procentul cu care s-ar putea majora preturile la gaze, Purica spune ca acesta va reiesi din analiza ANRE care urmeaza sa fie prezentata Executivului. Oficialii Ministerului Economiei au precizat ca liberalizarea pietei nu este in prezent discutata de Guvern, dar ca ANRE va face o analiza in urmatoarele luni si va prezenta concluziile Executivului in vederea luarii unei decizii.

Doua treimi din consum sunt asigurate din productia interna, ceea ce inseamna un avantaj competitiv, este de parere Purica. Pe de alta parte, important este si cum este folosit acest avantaj in negocierile la nivel european. “Pretul gazului din productia interna nu trebuie sa fie negociat la Moscova de UE, care are o pozitie slaba de negociere. De ce sa avem preturi pentru gazul intern la nivelul celui rusesc”, se intreaba retoric expertul.

De unde vine gazul?

Romania, spre deosebire de celelalte state din regiune, are o rezerva de gaze naturale substantiala, astfel incat doar 30% din consum este asigurat de importurile din Rusia. Restul de 70% este asigurat de producatorii interni Romgaz si OMV Petrom.

Compania controlata de stat Romgaz a vandut anul trecut 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 4,8% mai mult fata de 6,2 miliarde metri cubi de gaze in 2009, iar pentru 2011 sunt bugetate investitii de 900 de milioane de lei directionate catre explorarea de noi rezerve, cresterea capacitatii de inmagazinare si atenuarea declinului din productie.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activitati in sectoarele explorare si productie, rafinare si marketing, gaze naturale si energie. Petrom, cea mai mare companie din Romania, asigura jumatate din productia interna de gaze naturale si opereaza cea mai extinsa retea de benzinarii la nivel local (peste 540). Grupul austriac OMV detine 51,01% din actiunile Petrom, iar Ministerul Economiei - 20% din titluri. In primele noua luni ale lui 2010, grupul Petrom a inregistrat vanzari de 13,158 miliarde lei (3,145 miliarde euro).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri