Afacerile producatorului de confectii textile Pasmatex au scazut anul trecut la circa patru milioane euro, de la 4,2 milioane euro in 2009, ca urmare a reducerii comenzilor pe piata interna, iar pentru acest an grupul estimeaza o crestere usoara, sustinuta de livrarile la export.
"Pentru grupul de firme Pasmatex anul 2010 a fost si bun si rau, insa cel mai important este ca am crescut exportul. De altfel, si noi ne-am incadrat in linia generala a firmelor din domeniul textil, care au rezistat pe piata doar datorita exporturilor", a declarat presedintele Consiliului de Administratie al Pasmatex, Maria Grapini, citata de Mediafax.

Pasmatex a incasat anul trecut aproximativ trei milioane de euro din comenzile de la export. Principalele piete de export sunt Germania, Austria, Suedia, Franta, Polonia, Italia, Grecia si Republica Moldova. [Cititi si Maria Grapini: Industria textilelor, tinuta in viata doar prin exporturi]

"Pe piata interna, din nefericire, ne-au scazut comenzile, fata de 2009, iar riscul financiar a crescut, deoarece am avut mult mai multe neincasari de facturi. Totodata, acolo unde am incasat timpul de incasare a crescut foarte mult. Spre deosebire de cea interna, pietele externe s-au revigorat, au inceput sa-si revina consumurile si ne-au crescut si noua comenzile", a spus Grapini.

Ea a adaugat ca multe firme din industria textila au avut probleme financiare anul trecut din cauza neincasarii facturilor sau a termenelor lungi de primire a banilor.

"Am fost obligati sa ne folosim de lichiditati suplimentare pentru a plati statului TVA, de 24%. Pentru facturile neincasate din cauza disparitiei multor firme practic intreprinzatorii au trebuit sa asigure toti cei 24%. Acest lucru a facut viata foarte dificila unor companii care nu au mai putut lua credite de lucru", a adaugat presedintele CA Pasmatex.

Astfel, potrivit lui Grapini, multe companii au disparut de pe piata anul trecut, in special din randul microinreprinderilor. De asemenea, numarul angajatilor din industria textila a scazut cu aproape 15.000, in domeniu lucrand in prezent aproximativ 215.000 persoane.

"Speranta este ca 2011 sa aduca o crestere mica, undeva pana in 10%. Comenzile de la export sunt incasate in valuta si ne ajuta foarte mult, pentru ca noi importam materiile prime si nu mai pierdem la schimbul valutei, plus ca exista o constanta a incasarilor si a comenzilor ", a afirmat Grapini.

Ea a adaugat ca firma va investi anul acesta 250.000 euro din fonduri europene pentru achizitia de utilaje.

"In acest an intram si cu un proiect de investitii de 250.000 de euro pentru tesatorie, achizitionam cateva masini de tesut si o masina de vopsit, proiect facut pe fonduri structurale", potrivit presedintelui Pasmatex.

Producatorul de textile are 400 de angajati. Grapini a precizat ca Pasmatex nu a facut disponibilizari anul trecut.

Grupul detine cinci firme care produc articole de pasmanterie (fireturi, panglici, sireturi), confectii, lenjerie de corp si creatii vestimentare pentru femei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri