Capacitatea de productie a electricitatii in centrale eoliene instalata in acest an in Romania va fi de 703,5 MW, cu 55% peste cea de 454 MW din 2010, estimeaza Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (AREE).
In 2009 existau in Romania tubiene eoliene cu o putere cumulata de 14,1 MW, iar in 2010 capacitatea totala a ajuns la 462 MW. Astfel, Romania s-a plasat pe pozitia a saptea in UE dupa cresterea de volum, potrivit Mediafax.

"Exista contracte de racordare la reteaua de transport pentru 5.200 MW. Transelectrica, impreuna cu termocentrala de 800 MW pe care o construieste Petrom, pot sustine pana la 6.000 MW in turbine eoliene", a declarat Ionel David, consultant pe probleme de relatii publice la AREE.

Potrivit Transelectrica, la reteaua romaneasca de electricitate se mai pot conecta capacitati de pana la 3.500 MW in energie eoliana. Potentialul Romaniei in acest domeniu este de 14.000 MW instalati.

Asociatia pentru energie eoliana apreciaza ca in 2012 vor fi construite centrale cu o putere de 1.335 MW, iar in 2013 capacitatea de productie va fi suplimentata cu inca 1.508 MW, astfel ca in Romania va exista o capacitate de productie din surse eoliene de 4.013 MW.

La nivelul UE, capacitatea totala de productie in turbine eoliene era la finele anului trecut de 84.074 MW.

Germania are cea mai mare capacitate de productie de energie eoliana din UE, de 27.214 MW, conform datelor de la finele anului trecut, urmata de Spania, cu 20.676 MW, Italia (5.797 MW) si Franta (5.660 MW).

Investitiile in parcuri de energie eoliana onshore se pot ridica pana la 1,5-1,7 milioane euro pe MW.

Asociatia are 85 de membri, in principal dezvoltatori de proiecte eoliene, dar si banci, case de avocatura, firme de consultanta, de constructii si transporturi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri