Cresterea preturilor la gaze trebuie facuta prin adoptarea unei solutii sociale acceptabile, care sa protejeze atat consumatorii vulnerabili, cat si mediul de business, sustine Frank Hajdinjak, director general al E.ON Romania.
“Este putin cam tarziu, dupa opinia mea. Important e ca piata se va liberaliza”, a spus seful companiei de utilitati E.ON Romania, care a adaugat ca majorarea tarifelor este o veste buna.

Pentru consumatori insa, liberalizarea pietei va insemna cresterea preturilor la gaze, tarife care in prezent sunt la cel mai jos nivel din Uniunea Europeana. Oficialul E.ON Romania a evitat sa precizeze procentul cu care gazele se vor scumpi, dar a precizat ca majorarea de doua cifre va fi una graduala, vizati fiind nu neaparat consumatorii vulnerabili, ci cei industriali.

“E clar ca orice masura trebuie sa fie una echilibrata pentru ca Romania nu-si permite un asemenea soc”, a explicat spus seful E.ON Romania, in cadrul unei conferinte de presa. Hajdinjak a subliniat ca doreste gasirea unei solutii “social acceptabile” impreuna cu autoritatile astfel inca populatia (consumatorii casnici) sa fie protejati.

Potrivit acestuia, companiile de distributie de gaze au vandut pana acum sub costuri, iar masura de a creste tarifele inseamna ca “mergem in directia cea buna”. Reprezentantii E.ON sustin ca performantele companiei au fost influentate in mod negativ de neajustarea pretului final al gazelor naturale.

"Costurile nerecuperate, in principal din cauza cantitatii mai mici de gaze naturale din productie interna disponibila pe piata si a cresterii semnificative a preturilor gazelor din import, au continuat sa genereze rezultate financiare negative pe segmentul de furnizare reglementata", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de E.ON. Cota de piata a E.ON pe piata reglementata a gazelor este de 43,24%, iar pe cea libera procentul este de 4,72, conform rapoartelor ANRE din noiembrie 2010.

Pe termen lung, liberalizarea pietei de gaze naturale va insemna o crestere a competitiei si astfel o scadere a costurilor pentru clienti.

Hajdinjak a mai spus ca pretul gazelor importate din Rusia va creste, pana la peste 400 de dolari (nivel actual – n. red.) pentru mia de metri cubi, iar luna viitoare nivelul gazului adus de acolo va fi tot in jurul a 40% din consum in conditiile in care aproape ca nu mai exista stocuri de gaz intern.

Declaratiile directorului general al E.ON Romania vin in contextul in care Fondul Monetar International a solicitat autoritatilor romane sa reverifice preturile pentru gaze si electricitate si liberalizarea pietei. In perioada 2013-2015 preturile se vor majora, in baza unui calendar ce va fi stabilit pana in toamna anului curent.

Pretul pe care romanii il platesc pentru gaze este cel mai mic din Uniunea Europeana, dar raportat la puterea de cumparare acesta este in linie cu media, potrivit datelor Eurostat pentru primul semestru din 2010. Astfel, romanii platesc 7,6 euro/gigajoule, sub media de 14,5 euro/GJ.

Preturile pentru gazele din productia interna – asigurata in principal de Romgaz si OMV Petrom – sunt stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) si costa de peste doua ori mai putin fata de cele pentru gazele de import, care ajung la 400 de dolari/1.000 de metri cubi.

E.ON a intrat pe piata romaneasca in 2005, atunci cand compania germana a preluat Distrigaz Nord si Electrica Moldova. In 2007 se produce separarea activitatilor de distributie a gazelor naturale si electricitatii de cele de furnizare, rezultand companiile E.ON Gaz Romania, E.ON Gaz Distributie, E.ON Moldova Furnizare si E.ON Moldova Distributie.

In 2009, E.ON a infiintat compania-platforma pentru toate operatiunile sale – E.ON Romania. Anul trecut, s-a infiintat E.ON Energie Romania, rezultata din fuziunea E.ON Gaz Romania si E.ON Moldova Furnizare. Tot anul trecut, prin compania E.ON Regenerabile Romania, germanii au demarat primele proiecte in domeniul energiei verzi care ar putea cumula o capacitate de 150-250 MWh.

In prezent, E.ON are 1,5 milioane de consumatori de gaze naturale si 1,4 milioane de consumatori de electricitate in nordul tarii. E.ON are 51% din actiunile E.ON Moldova Furnizare si E.ON Moldova Distributie, Electrica – 27% si Fondul Proprietatea – 22% din capitalul fiecarei societati. Compania a incheiat anul cu un numar de 6.650 de angajati.

Citeste si:

Dupa razboiul benzinei, urmeaza cel al gazelor: Poate populatia suporta o majorare de preturi?



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri