“Desi 2010 a fost un an foarte, foarte greu, 2011 va fi si mai greu”, considera Raul Ciurtin, presedintele si directorul general al Albalact Alba Iulia, unul dintre cei mai importanti producatori locali de lactate. Dupa ce a luat pulsul primei luni din an, acesta vorbeste intr-un interviu acordat wall-street.ro despre sansele unei resuscitari a consumului, scenariile unei industrii puternic afectate de lipsa materiei prime si fiscalitate excesiva si pozitia Albalact in acest peisaj.
Vine relativ des in Bucuresti, unde Albalact detine un depozit in comuna Afumati. Vizitele sunt scurte si fiecare ora este planificata cu mult timp inainte.

Raul Ciurtin vorbeste rar, isi cantareste fiecare declaratie si descrie transant starea unei industrii sufocate de lipsa materiei prime si a fiscalitatii excesive.


Wall-Street.ro: Cum a aratat prima luna din 2011 in industria lactatelor?
Raul Ciurtin:
Relativ bine, insa as detalia contextul in care ne aflam. Vorbim de o criza puternica de materie prima, coroborata cu preturi crescute pe plan regional. In 2010, laptele in Romania a avut o crestere de 25% a pretului din cauza cererii, iar niste subventii acordate pe lapte la nivel european fermierilor au disparut anul trecut. Aceste lucruri pica prost pentru piata din Romania, in sensul ca puterea de cumparare a scazut, mai mult decat atat a existat si cresterea de TVA care a determinat o presiune suplimentara.

Wall-Street.ro: Se vad deja efectele masurilor de austeritate?
Raul Ciurtin:
Da. Cred ca ce a fost mai rau in industria de lapte nu a trecut inca. In luna ianuarie laptele praf a crescut la nivel european de la 2.600 euro/tona la 3.200 euro/tona intr-o singura saptamana. Si a trecut doar prima luna din an.

Wall-Street.ro: Vom asista anul acesta la o criza alimentara in Romania? Cum se pregateste Albalact in cazul unui astfel de eveniment?
Raul Ciurtin:
In cazul in care criza inseamna preturi mai mari, da, putem vorbi de un astfel de fenomen in industria lactatelor. Ca solutie - sa fim pe zero, fara profit, pentru sustinerea volumelor. Problema este ca, la nivel de piata, va exista o afectare serioasa a volumului din cauza pretului.

Wall-Street.ro: Credeti ca vom asista la o revenire a consumului in acest an?
Raul Ciurtin:
Imi vine greu sa cred. Singura masura pe care ar putea sa o ia cineva ar fi sa reduca TVA la alimentele de baza pe ratiuni sociale. Procesatorii sufera si veti vedea acest lucru dupa ce isi vor publica rezultatele.

Wall-Street.ro: Care va fi cea mai mare provocare pentru Albalact in acest an?
Raul Ciurtin:
Sa isi atinga obiectivele de crestere fara pierderi. Avem setata o tinta de crestere a afacerilor si pentru acest an. Nu putem estima insa cum vor evolua preturile la materie prima si cat de serios va fi afectat consumul pe fondul mentinerii acestor preturi. Nu putem spera nici la o ajustare a TVA la lapte in acest an.

Wall-Street.ro: Vanzarea Albalact – un obiectiv realizabil in acest an?
Raul Ciurtin:
Nu exista planuri concrete in acest sens. Abordarile au fost sub forma de intrebari, insa nu am demarat niciun proces de negiociere si nici nu vizam acest lucru in urmatoarea perioada. Iar achizitii nu intentionam sa facem intrucat oferta este limitata. Vrem sa ne concentram pe activitatea prezenta, nu vom intra pe alte categorii. Este totusi o perioada grea, avem multumirea unei cresteri a afacerilor pe o piata care scade. Desi 2010 a fost un an foarte greu, anul acesta va fi si mai greu.

Wall-Street.ro: Ce argumente sustin aceasta declaratie?
Raul Ciurtin:
Sunt doua elemente. In primul rand, pretul ridicat la materie prima si lipsa acesteia si o perspectiva de crestere a pretului, nu neaparat la fel de accentuata ca anul trecut, dar nu putem sti niciodata cum vor evolua lucrurile. Niciun element nu indica faptul ca puterea de cumparare va creste, ci, din contra, se va deteriora.

Wall-Street.ro: Care a fost cea mai dificila perioada in industria lactatelor in 2010?
Raul Ciurtin:
Pentru piata lactatelor cea mai dificila a fost a doua parte a anului, cand s-au suprapus doua elemente importante cu afectare brusca si directa – cresterea TVA si a pretului la materie prima, in conditiile in care puterea de cumparare a scazut. Discutam oricum de un context regional. Romania sufera mai mult si pe fondul lipsei materiei prime, nu doar prin pret.

Wall-Street.ro: Un scenariu optimist si unul pesimist pentru evolutia business-ului in acest an.
Raul Ciurtin:
Nu mai exista nicio unda de optimism in mediul de afaceri romanesc. Mediul de afaceri este caracterizat in momentul de fata de doua lucruri majore – fiscalitatea excesiva si lipsa unor masuri de stimulare. Noi, in particular, ne uitam la puterea de consum a populatiei. Statul taie, restructureaza insa economia reala nu are de unde sa produca.

Wall-Street.ro: Cel mai dureros adevar pe care l-ati aflat - despre Romania, despre mediul de business.
Raul Ciurtin:
La nivel de mediu privat nu exista putere de lobby si influenta fata de politicile statului este, din pacate, nesemnificativa. Acesta este cel mai dureros lucru. Au existat initiativa unor discutii, dar nu tine nimeni cont de ele. Strict pentru perioada de criza nu au fost luat masurile care se impuneau.

Wall-Street.ro: Ce a schimbat in bine aceasta criza financiara?
Raul Ciurtin:
Criza a schimbat in bine lucrurile la nivel de abordare. Personal, as spune ca sunt fericit ca fac business in lapte si nu in cuie. Daca ar fi sa o iau de la zero tot in zona asta voi fi.

Wall-Street.ro: Cum vor arata Albalact si industria lactatelor peste 5 ani?
Raul Ciurtin:
Vad Albalact numarul 1 in piata. Insa este important cum va arata piata in ansamblu, s-ar putea sa fie una consolidata. De asemenea, vorbim despre niste reglementari in acordul cu Uniunea Europeana ca laptele materie prima din Romania in totalitatea lui sa respecte conditiile incepand cu ianuarie 2012. Astazi situatia arata ca 30% din laptele care este cumparat in special de procesatorii mici nu respecta aceste norme. Desi legislatia trebuia sa intre in vigoare in ianuarie 2010 s-au obtinut 2 ani de derogare. E foarte probabil sa intre in 2012 in vigoare. Sunt procesatori mici care platesc astazi preturi de 0,7 – 1 leu comparativ cu 1,3-1,4 pentru laptele conform normelor UE. Din 2012, acesti procesatori vor fi puternic afectati. Vor rezista jucatorii mari, intrebarea este dintre jucatorii mici cati vor rezista anul acesta si 2012.

Wall-Street.ro: Sunteti pregatit pentru o noua criza financiara?
Raul Ciurtin:
Vreau nu vreau ma raportez la pretul materiei prime si puterea de cumparare. Din punctul meu de vedere anul acesta va fi cel mai jos posibil, daca vom cobori si sub aceasta limita cred ca vom avea o problema mare. Din punct de vedere al pretului materiei prime, cred ca pe termen mediu se va gasi o solutie pentru a se ajunge la un nivel echilibrat. Din perspectiva mea, ceea ce ar putea fi foarte grav, desi nu cred ca mai este cazul, este o problema in sistemul bancar. Asta ar prabusi lucrurile. Imi place sa cred ca nu se va intampla acest lucru.

Potrivit ultimelor date financiare, Albalact Alba Iulia a afisat, in primele 9 luni ale anului trecut, afaceri in crestere cu 9,2%, la 183,2 mil. lei. Profitul net inregistrat de companie in perioada ianuarie-septembrie este cu 39% mai mare fata de acelasi interval din 2009, de 2,4 milioane lei.

Compania Albalact - Alba Iulia este unul dintre primii cinci producatori de lapte si produse lactate din Romania. Infiintata in anul 1971 si transformata in societate comerciala pe actiuni in 1990, Albalact a fost privatizata in 1999. Compania Albalact are peste 500 de angajati si peste 6.000 de actionari si este listata la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti.

Albalact produce peste 60 de sortimente de lactate sub marcile Fulga, Zuzu, De Albalact si Raraul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri