Compania americana Pfizer va achizitiona producatorul danez de suplimente alimentare Ferrosan Consumer Health, prezent si pe piata romaneasca printr-o fabrica la Cluj-Napoca.

Tranzactia, care se va finaliza in a doua jumatate a anului, marcheaza intrarea Pfizer pe segmentul productiei pe piata interna, compania americana fiind prezenta in Romania doar ca importator de medicamente.

In 2007, danezii de la Ferrosan au intrat pe piata romaneasca prin cumpararea unei mici fabrici de medicamente din Cluj-Napoca.

Intelegerea dintre Pfizer si Ferrosan, ale carei detalii financiare nu au fost facute publice, vizeaza doar business-ul de productie de suplimente alimentare, fara partea de productie de dispozitive medicale, care va ramane sub controlul Altor, fond de private equity care controleaza compania daneza din 2005.

"In ultimii ani, Ferrosan a reusit cu succes sa-si extinda business-ul de productie de suplimente alimentare, cu sprijinul puternic al Altor. Cu Pfizer ca nou proprietar vom putea sa ducem brandurile noastre de baza, precum Multi-tabs, Bifiform si Imedeen, catre mai multe tari si, in acelasi timp, sa crestem ofertele in pietele in care suntem deja prezenti", a declarat intr-un comunicat de presa Ola Erici, presedintele si CEO-ul companiei daneze.

La randul sau, Paul Sturman, presedintele Pfizer Consumer Healthcare, a spus ca Ferrosan este o achizitie strategica care va intari prezenta companiei pe segmentul suplimentelor alimentare si care va aduce extinderea brandurilor Pfizer la nivel mondial. "Ca rezultat imediat al achizitiei, vom castiga mai multa capacitate de distributie si anvergura pentru branduri ca Centrum si Caltrate (complexe de vitamine - n. red.)", a adaugat Sturman.

In 2009, Ferrosan a inregistrat afaceri la nivel global de 150 de milioane de euro. Ferrosan detine birouri in Finlanda, Norvegia, Polonia, Romania, Rusia, Suedia, Turcia, Ucraina, Marea Britanie, Brazilia si SUA. Ferrosan Romania, cu sediul la Cluj-Napoca, a raportat in 2009 o cifra de afaceri de 21 de milioane de lei si pierderi (circa 5 mil. euro) de 2,6 milioane de lei, potrivit informatiilor de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Pfizer, cu sediul la New York, SUA, este unul dintre cele mai mari companii farmaceutice la nivel mondial, cu afaceri de 50 de miliarde de dolari in 2009. In Romania, Pfizer se claseaza pe locul al treilea in ierarhia celor mai mari jucatori din farma, cu vanzari de 628,1 milioane de lei (circa 198 mil. dolari).

Citeste si:

TOP 20 jucatori din farma romaneasca


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
UEFA va planta 600.000 de copaci in Romania, una dintre tarile gazda