65% dintre angajati romani se tem ca ar putea ramane fara un loc de munca din cauza crizei financiare, arata un sondaj realizat de grupul irlandez Grafton Employment Group, care activeaza in industria de recrutare, fiind prezent cu un birou si pe piata locala.
Romania ocupa locul al doilea intr-un clasament al tarilor din regiune cu cei mai speriati angajati in ceea ce priveste siguranta locului de munca, tara noastra fiind devansata doar de catre Ungaria.

Pe locurile urmatoare se afla Lituania (63%), Cehia (47%), Polonia (45%) si Slovacia (36%).

Doar 1,3% dintre romani sunt de parere ca perioada de criza a luat sfarsit. Cei mai optimisti in privinta situatiei economice sunt cehii (22%) si slovacii (23%).

Sondajul a fost realizat la sfarsitul anului trecut, pe un esantion de peste 6.400 de respondenti, din Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Romania si Lituania.

In ceea ce priveste situatia din Romania, 44% dintre respondentii de pe piata locala au declarat ca nu au suferit modificari salariale in perioada iulie – decembrie 2010, in vreme ce doar 28% au beneficiat de o marire a castigurilor.

“Candidatii nu sunt, insa, foarte flexibili in ceea ce priveste salariul de pornire, intrucat doar 55% dintre ei ar accepta un salariu mai mic in cazul unei oferte interesante”, se arata in analiza citata.

In cazul in care candidatii ar primi o propunere pentru a ocupa noua pozitie, dar angajatorul actual le-ar oferi o marire de salariu, doar 22% dintre ei ar decide sa ramana, 31% ar pleca fara sa se gandeasca, iar 47% ar trebuie sa evalueze cele doua oferte.

“Cel mai des intalnit motiv pentru care angajatii ar pleca
in perioada de proba il reprezinta neconcordanta responsabilitatilor/fisei postului cu descrierea oferita in cadrul procesului de recrutare (54%). 11% ar pleca pentru o oferta mai atractiva”, potrivit sondajului.

Circa 57% dintre cei chestionati sunt multumiti de actuala pozitie pe care o detin, dar nu exclud posibilitatea unei schimbari. Aproximativ 20% dintre ei intampina dificultati in incercarea de a-si gasi un loc de munca si sunt someri. Peste 10% sunt in cautare activa de noi oportunitati si doar 12% nu vizeaza o schimbare din cauza lipsei de oportunitati in sectorul lor de activitate.

Analiza mai arata ca doar 27,7% dintre respondenti nu resimt efectele crizei, deoarece companiile sau departamentele in care lucreaza nu au fost afectate.

La realizarea sondajul aferent Romaniei au participat 270 de respondenti, 80% fiind angajati si 20% someri.

Cum comentati? Care sunt motivele pentru care romanii sunt atat de pesimisti?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri