Grupul francez anticipeaza ca piata romaneasca a cimentului se va comprima in acest an cu 4-7%, potrivit unei prezentari a Lafarge, informeaza Mediafax.

In Europa Centrala si de Est, activitatea grupului pe piata cimentului s-a redus cu 8,6%, iar vanzarile au scazut in volum cu 6,6%. Incasarile, pe acest segment, s-au cifrat la 757 de milioane de euro, cu 5% mai mici decat in 2009.

"In Europa Centrala si de Est, rezultatele au fost afectate de conditiile economice dificile din Romania si de preturile mai scazute din Polonia. Pietele din Rusia si Polonia si-au revenit in a doua jumatate a anului. In Romania, mediul economic a ramas problematic, iar vanzarile s-au redus cu 20%. De asemenea, conditiile dificile de pe piata au dus la scaderea profitului operational", mentioneaza Lafarge.

Citeste si:

Vanzarile totale ale grupului in Europa Centrala si de Est au coborat in 2010 cu 1%, la 1,043 de miliarde de euro. Totodata, profitul operational s-a redus cu 25%, la 211 milioane de euro. Pentru 2011, producatorul de materiale de constructii anticipeaza o crestere a pietei cimentului de 3-6%.

La nivel mondial, vanzarile Lafarge au crescut cu 2%, la 16,17 miliarde de euro, iar profitul net a avansat cu 12%, la 827 de milioane de euro.