Producatorul si furnizorul german de produse si servicii medicale B. Braun, cu afaceri de peste 4 miliarde de euro in 2010, ia in calcul investitia intr-o a doua fabrica de solutii perfuzabile in Romania daca actuala capacitate de productie, extinsa recent la 19 milioane de unitati, va putea deveni insuficienta.

"Daca reusim sa dovedim ca facem o treaba foarte buna aici, in Timisoara, atunci vom lua in considerare investitia intr-o noua fabrica. Dupa sporirea capacitatii de productie in 2010, vor urma doi ani in care vom vedea cum merg lucrurile, dupa care vom lua in considerare posibilitatea de a investi intr-o noua fabrica. (...) Daca ar fi sa construim o noua unitate de productie, cred ca ar fi amplasata in zona Timisoarei pentru ca aici isi are bazele compania", spune Martin Wenderoth (foto), presedintele Consiliului de Administratie al B. Braun Pharmaceuticals, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Nemtii au finalizat in 2010 o investitie de 4 milioane de euro intr-o a doua linie de productie la fabrica din Timisoara, capacitatea crescand de la 12 milioane de unitati la 19 milioane de unitati. Anul acesta, alti 2 milioane de euro vor fi cheltuiti pentru modernizarea fabricii si integrarea filialei romanesti in reteaua globala a companiei-mama.

B. Braun a intrat pe piata romaneasca in 1999, ca firma de vanzari si distributie, iar zece ani mai tarziu a devenit si producator prin achizitia fabricii Helvetica Profarm.

A fost vorba despre o tranzactie de sub 5 milioane de euro. La momentul respectiv, fabrica era intr-o stare foarte buna, avea o linie de productie si 75-80 de angajati. Ne-am gandit atunci ca daca o vom cumpara, am putea sa marim capacitatea de productie”, povesteste Wenderoth. Dupa preluare, germanii au schimbat totul in fabrica, de la organizarea liniei de productie, pana la tehnologie si aparatura. In prezent, in fabrica lucreaza 110 persoane, urmand ca numarul lor sa creasca pana la 150 in momentul finalizarii investitiilor din 2011.

Fabrica functioneaza intr-o cladire din Timisoara, de pe strada Louis Pasteur, pe locul unui fost depozit farmaceutic. Angajatii lucreaza in trei schimburi, iar in prezent nivelul de eficienta este de 90%, urmand ca el sa creasca pana la 100% in cursul anului curent.

Anul trecut, B. Braun Pharmaceuticals a vandut 8 milioane de unitati de solutii perfuzabile pe o piata interna care "inghite" 45-50 milioane de unitati, potrivit estimarilor lui Wenderoth. Pana la sfarsitul anului acesta, fabrica va atinge o capacitate de productie de 19 milioane de unitati de solutie perfuzabila, marfa fiind destinata atat pietei interne, cat si celor din statele invecinate. Compania va incepe livrarile catre Bulgaria, Serbia, Muntenegru, Macedonia, iar in Albania deja au ajuns primele solutii perfuzabile marca B. Braun "made in Romania". Pana acum, fabrica din Timisoara a livrat solutii perfuzabile doar pentru piata germana.

Nemtii spun ca au ales sa investeasca in Romania pentru pozitia geografica strategica fata de Balcani, acolo unde vor sa-si exporte produsele. Desi costurile de fabricare a unei unitati de solutie perfuzabila nu sunt mai mici decat cele din celelalte situri apartinand B. Braun si localizate in tari precum Spania sau Germania, pozitia Timisoarei in raport cu tarile catre care se vor livra produsele inseamna costuri de transport mai mici. “Pretul mediu de vanzare al unei solutii perfuzabile este de 32-35 de eurocenti (1,36-1,49 lei), mai putin decat o sticla de apa intr-o benzinarie”, apreciaza Wenderoth.

Pentru 2011, B. Braun Pharmaceuticals si-a propus o crestere a afacerilor de 15% fata de 2010, un scenariu care depinde foarte mult de situatia economica in general si de evolutia cursului valutar. “Acesta ar fi scenariul optimist, iar cel pesimist ar fi sa ramanem la acelasi nivel ca in 2010”, mai spune presedintele consilului de administratie al B. Braun Pharmaceuticals. Motoarele principale de crestere vor fi vanzarile catre spitale si catre lantul de opt centre de dializa detinut de germani in Romania.

Romania, pe harta unei afaceri de familie gigant

Centrele de dializa, impreuna cu cele de distributie si fabrica au atras, in ultimii ani, investitii de 30 de milioane de euro din “buzunarul” afacerii de familie B. Braun Melsungen, compania-mama.

In 2010, grupul B. Braun a realizat in Romania o cifra de afaceri de 110 milioane de lei prin companiile detinute - B. Braun Pharmaceuticals (producator de solutii perfuzabile), B. Braun Medical (se ocupa de comercializarea produselor catre spitale, farmacii, medici si distribuitori) si B. Braun Avitum (produse si servicii de dializa si operatoarea centrelor de dializa).

In cele patru fabrici ale sale din Europa, B. Braun produce circa 50% din consumul la nivel european, urmand ca in anii urmatori capacitatea sa fie extinsa la 750 de milioane de unitati. “In cinci ani ne-am propus sa ajungem la 1 miliard de unitati anual. Asta inseamna ca incarcate in camioane incolonate, va reiesi un sir lung de 450 de kilometri”, a declarat Meinrad Lugan, membru al board-ului B. Braun Melsungen AG, prezent in Romania la inaugurarea noii linii de productie de la Timisoara.

Lugan a adaugat ca investitiile de 6 milioane de euro din 2010 si 2011 inseamna transformarea operatiunilor din Romania intr-un nucleu al prezentei B. Braun pentru zona Balcanilor. “Suntem abia la inceputul dezvoltarii noastre aici. Dupa cinci ani mi-ar placea sa revenim si sa consideram depozitul de aici (din localitatea Remea Mare, la zece minute distanta de fabrica din Timisoara – n. red.) ca fiind prea mic”, a adaugat Meinrad Lugan.

Infiintata in Germania in 1839 de familia Braun, B. Braun are in prezent 40.000 de angajati la nivel international si o cifra de afaceri de peste 4 miliarde de euro in 2010.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
MAE: Fermă din Germania unde lucrează şi români a intrat în insolvenţă
Setari Cookie-uri