Cota de pe piata din Romania a British American Tobacco (BAT) a avansat de la 44,4% in 2009 la 46,9% anul trecut, iar profitul a scazut, in conditiile in care vanzarile s-au redus in volum din cauza cresterii preturilor, care a favorizat dezvoltarea comertului illegal, informeaza Mediafax.
"In Romania, dezvoltarea comertului ilegal, pe fondul unor numeroase cresteri ale preturilor, a avut ca efect scaderea semnificativa a volumelor pe ansamblul pietei. Pentru BAT, reducerea in volum a vanzarilor a fost acoperita doar partial prin cresterea preturilor, ceea ce a dus la un profit mai mic", se arata in raportul grupului privind rezultatele financiare de anul trecut.

Profitul ajustat din operatiuni (care exclude elemente precum costuri de restructurare si intergrare sau amortizare) realizat de BAT in Europa de Est a scazut de la 409 milioane de lire sterline in 2009 la 358 milioane de lire sterline anul trecut.

"Scaderea reflecta in principal reducerea volumelor si efectele negative ale cursurilor de schimb valutar", mentioneaza raportul.

Vanzarile de tigarete din regiunea Europa de Est, in care este inclusa Romania, s-au redus anul trecut cu 3%, la 128 de miliarde de unitati.

La nivel de grup, profitul net a crescut de la 2,713 milioane de lire sterline la 2,879 milioane de lire sterline. Vanzarile au scazut in volum cu 2%.

"Volumele globale au scazut cu 2%, ca urmare a reducerii pietei in unele state, in principal in Turcia, Pakistan, Romania si Africa de Sud, si a dezvoltarii comertului ilegal", noteaza BAT.

Profitul ajustat din operatiuni a avansat de la 4,461 de miliarde de lire sterline la 4,984 miliarde de lire sterline.

Citeste si Cate sute de milioane de euro va mai pierde statul din contrabanda cu tigarete?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri