AVAS va plati consortiului de avocati Lalive Avocats si Leaua & Asociatii 1,38 milioane lei, fara TVA, pentru reprezentarea in cadrul unui dosar de arbitraj inregistrat la ICSID, prin care Hassan Awdi, Enterprise Business Consultants si Alfa El Corporation cer daune statului roman.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a atribuit contractul la finele anului trecut, prin licitatie deschisa, pentru oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic.

Institutia a primit sase oferte, valoarea finala a contractului fiind identica cu cea estimata initial.

Procedura a fost organizata conform unei proceduri interne de atribuire aprobate prin ordin al presedintelui AVAS.

Prin cererea de arbitraj formulata de reclamanti, aflata pe rolul Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii (ICSID) din Washington, acestia solicita Tribunalului Arbitral sa constate ca statul roman si-a incalcat mai multe obligatii, a comunicat AVAS, potrivit Mediafax.

Astfel, conform datelor furnizate de institutie, doua dintre reclamantii se refera la contractul din 2003 prin care AVAS a vandut firma Network Press Concept (fosta Rodipet) catre Magnar System Com, parte a grupului Awdi, si la declararea drept neconstitutionale a prevederilor Legii 442/2004 privind concesionarea unor terenuri pentru chioscurile distribuitorului de presa.

AVAS a redevenit in 2009 actionarul majoritar al distribuitorului de presa, preluand 51% din capitalul Network Press Concept, in baza unei decizii a judecatorului delegat la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti. Fostul presedinte al AVAS Mircea Ursache a declarat in luna martie a acelui an ca Rodipet va reveni in proprietatea statului, din cauza neindeplinirii prevederilor din contractul de privatizare de catre cumparator, firma Magnar Two (fosta Magnar System Com), care a respins acuzatiile si a solicitat AVAS incheierea procesului de monitorizare.

Alta reclamatie vizeaza "restituirea, prin hotarare judecatoreasca irevocabila, catre fostii proprietari a imobilului Casa Bucur, pe care reclamantii l-au dobandit de la Alunis, societate comerciala privatizata de AVAS". Casa Bucur din Capitala, construita in 1914, a fost transformata in 1969 in restaurant de lux. Imobilul, declarat monument istoric, a generat mai multe procese intre mostenitorii fostului proprietar si firmele reprezentate de Hassan Awdi.

"Pentru prejudiciile pe care pretind ca le-au suferit, reclamantii solicita obligarea statului roman la plata de daune interese, inclusiv profitul nerealizat, plata de daune morale, plata dobanzii pentru sumele solicitate de la data cand acestea vor fi datorate, cheltuielile ocazionate de litigiu si alte reparatii banesti, daca vor fi acordate de tribunalul arbitral", potrivit AVAS.

AVAS mai arata ca Tribunalul Arbitral a fost constituit. Primele audieri au fost stabilite pentru data de 10 martie, cu posibilitatea continuarii acestora si a doua zi, la Paris.

Procurorii DIICOT au inceput la jumatatea anului trecut urmarirea penala fata de noua persoane, printre care si fratii Mehdi si Hassan Awdi, pentru fraudarea cu 35,5 milioane de euro a Rodipet, dupa ce firma a fost privatizata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri