Veniturile operatiunilor CEZ din Romania au crescut anul trecut cu 4%, la 10,105 miliarde coroane (413,6 milioane euro), iar profitul EBITDA al diviziilor de productie si trading, de distributie si furnizare a urcat fata de 2009, potrivit raportarilor grupului ceh de energie.
Compania inregistra in 2009, in Romania, venituri de 9,711 miliarde coroane (aproape 400 milioane euro), conform Mediafax.

Profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) al operatiunilor de distributie si furnizare de energie din Romania a urcat in 2010 de la 2,1 miliarde coroane la 2,4 miliarde coroane (98 milioane euro). La divizia de productie de energie si trading, castigul EBITDA a avansat la 300 milioane coroane (12,2 milioane euro), de la o pierdere de 200 milioane coroane cehesti in 2009.

Profitul EBITDA din Romania a fost sustinut de mai multi factori, printre care inceperea activitatii la parcul eolian Fantanele (judetul Constanta) in luna iunie, cresterea vanzarilor de electricitate pe tensiuni mari datorita imbunatatirii conditiilor economice, scaderea pierderilor pe distrubitie ca urmare a pretului mai redus al electricitatii si externalizarea serviciilor de transport si management al instalatiilor.

Totodata, CEZ a inregistrat venituri suplimentare din inchirierea de stalpi de inalta tensiune in scopuri publicitare.

In iunie 2010, CEZ a inceput generarea de electricitate la parcul eolian Fantanele, unde a produs pana la sfarsitul anului 256 GWh de energie. Turbinele eoliene exploatate anul trecut la Fantanele, in numar de 120, au o capacitate totala de generare de 300 MW. CEZ reitereaza in raport ca va incepe in acest an generarea de energie si la parcul eolian Cogealac, tot din Dobrogea.

CEZ a derulat anul trecut in Romania investitii de 3 miliarde coroane (122,8 milioane euro) in active fixe din domeniul energiei regenerabile si alte 1,2 miliarde coroane cehesti (49 milioane euro) in reteaua de distributie.
Grupul ceh evalueaza activele din Romania la 29,976 miliarde coroane (1,21 miliarde euro) la finele anului trecut, in stagnare fata de sfarsitul lui 2009.

CEZ a intrat pe piata energetica romaneasca in 2005, cand a preluat de la stat distributorul si furnizorul de energie Electrica Oltenia.
CEZ detine in Romania companiile CEZ Distributie, CEZ Vanzare si CEZ Servicii.

(Grupul CEZ a prezentat rezultatele financiare in coroane. Sumele in euro au fost calculate la cursul de luni de pe piata interbancara).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri