Primul ministru Yoshihiko Noda a confirmat interventia intr-o conferinta de presa: ”Vom lua toate masurile necesare, inclusiv interventii, monitorizand cu atentie evolutia piatei valutare”. Yenul atinsese minimul ultimilor 15 ani fata de dolar, respectiv 10 ani fata de euro(UsdJpy 82.90, EurJpy 105.50), apreciindu-se cu aproximativ 2% dupa interventie si atacul speculativ al traderilor, ce au profitat de situatie. Dealerii vorbesc de 300-500 miliarde yeni (aprox. 3.5-6 miliarde USD), iar suma ar fi dublata de speculatori.

In piata circulau de mai mult timp zvonurile unei posibile interventii: ”Unul din Inaltii oficiali japonezi a comis marea eroare de a indica o bariera pentru cursul yenului fata de dolar, invitand practic un atac speculativ” au comentat cei de la JPMorgan.

Tot specialistul in tranzactii valutare al celei mai stabile banci americane considera ca ”in cele din urma aprecierea yenei este inevitabila, iar nivelul 82 va fi in atentia speculatorilor, dar decizia de astazi nu va schimba directia trendului si dupa ce cursul revine in zona 82 o sa scada rapid sub 80, deoarece sansele unei noi interventii s-au dublat.”

De aceeasi parere sunt si analistii celei mai mari banci nipone Tokyo-Mitsubishi UFJ: ”Pe termen lung efectele interventiile se vor diminua. Cum grupul G-20 militeaza pentru flexibilitatea cursurilor valutare, interventia unilaterala are impact limitat.”

Specialistul in piata Forex al celei mai mari banci de investitii britanice Barclays Capital considera ca ”oficialii japonezi au realizat ca nu exista alta optiune, deoarece in ciuda unor date economice pozitive din Statele Unite si a sentimentului oarecum pozitiv din pietele financiare, bondurile si cursul UsdYen nu au crescut.”

Citeste si:

Analistii Admiral Markets considera ca inteventia a fost mai degraba una tactica si psihologica, urmarind sprijinul pietei, fara de care nu va reusi deprecierea yenei nici macar pe termen mediu.

"Nu este altceva decat o masura disperata, o incercare de a raspunde la deprecierea voita a dolarului si monedei europene de catre FED si ECB. Reforma valutara, cursa spre devalorizare creste in intensitate, sistemul monetar va fi distrus in incercarea de a dilua si diminua datoriile imense, si in cele din urma banii vor avea doar o valoare simbolica", a explicat Cristian Cochintu, analist financiar Admiral Markets.

Sursa grafic: Admiral Markets