Consilierul superior in cadrul Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Nicolae Adrian Gavrila, a fost retinut de procurorii nationali anticoruptie, pentru ca in decurs de patru ani a pretins mita de 1.800.000 de euro, in caz fiind ridicat si avocatul bucurestean Marius Stancescu (foto).
[Update2] ANAF: Blejnar nu a cunoscut persoanele care fac declaratii defaimatoare

Presedintele ANAF, Sorin Blejnar, nu a cunoscut persoanele care fac declaratii defaimatoare, iar acuzatiile formulate sunt tipice pentru persoanele puse sub acuzare, acestea incercand sa mute responsabilitatea asupra conducerii institutiei care i-a sanctionat, potrivit ANAF.

"Privitor la acuzatiile formulate si vehiculate in mass-media la adresa domnului Sorin Blejnar apreciem ca sunt tipice pentru persoanele puse sub acuzare care incearca sa transfere responsabilitea pe care o au asupra conducerii institutiei care i-a sanctionat pentru prejudiciile aduse bugetului de stat si in contextul unei campanii evidente dusa impotriva institutiei si a conducerii sale. Totodata, precizam ca presedintele ANAF, domnul Sorin Blejnar, nu a cunoscut nici in mediu informal si nici in mediu profesional persoanele care fac aceste declaratii defaimatoare", se arata intr-un comunicat transmis de ANAF.

Referitor la cazul "Celestini", ANAF reaminteste ca a identificat mai multe incalcari ale legislatiei fiscale care au prejudiciat bugetul de stat cu 357 milioane de euro. Verificarile au fost efectuate in perioada 2009 - 2010, iar in urma lor au fost sesizate organele de urmarire penala pentru continuarea cercetarilor si stabilirea vinovatilor.

[Update1]
Banii ar fi trebuit sa ajunga la "un sef mare de la vama"

Omul de afaceri italian Antonello Celestini, care l-ar fi denuntat procurorilor DNA pe Nicolae Gavrila, consilierul superior al ANAF arestat miercuri impreuna cu un avocat, sustine ca banii ceruti de cei doi ar fi trebuit sa ajunga la "un sef mare de la vama", pentru ca se apropiau alegerile, potrivit Realitatea TV.

"Procurorii din cadrul Directia Nationala Anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de inculpatii Marius Catalin Stancescu, avocat in Baroul Bucuresti si consultant financiar, si Nicolae Adrian Gavrila, consilier superior in cadrul Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) -
Directia Generala Coordonare Inspectie Fiscala, in sarcina carora s-au retinut trei infractiuni de trafic de influenta in forma continuata", informeaza DNA.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat urmatoarea stare de fapt: in perioada 2007-2008, inculpatul Gavrila Nicolae-Adrian, in calitate de consilier in cadrul ANAF, a primit de la un denuntator suma de 120.000 de euro pentru a interveni pe langa factori de decizie din cadrul ANAF asupra carora avea influenta, pentru a nu se recurge la blocarea conturilor firmei la care denuntatorul era actionar. Exista riscul blocarii conturilor de catre ANAF din cauza neplatii TVA la termen, catre stat, potrivit Mediafax.

In cursul anului 2008 inculpatul Gavrila Nicolae-Adrian a pretins de la acelasi denuntator suma de 400.000 euro pentru a interveni pe langa o persoana cu functie de conducere la Administratia Nationala a Vamilor, pe langa care lasase sa creada ca are influenta, astfel incat sa fie efectuat transferul unei cantitati de 960 tone tutun din Romania in Italia, fara plata accizelor aferente.

In cursul lunii noiembrie 2010, inculpatul Gavrila Nicolae-Adrian a pretins suma de 200.000 euro pentru a interveni pe langa aceeasi persoana cu functie de conducere la Administratia Nationala a Vamilor, in vederea ridicarii sechestrului de pe tutunul aflat in porturile Constanta si Giurgiu.

In luna august 2009, inculpatul Stancescu Marius-Catalin a primit de la acelasi denuntator suma de 50.000 euro, prin intermediul prin intermediul SC AMERISCO ENTERPRISES LTD - societate de tip off shore - pentru a interveni pe langa comisari din cadrul Garzii Financiare - Comisariatul General, pe langa care a lasat sa se creada ca are influenta, pentru a nu se constata, cu prilejul unei verificari la firma la care denuntatorul era actionar, fapte de evaziune fiscala si de contrabanda.

In cursul lunii noiembrie 2010, inculpatul Stancescu Marius-Catalin a pretins denuntatorului suma de 30.000 de euro din care a primit suma de 21.000 euro pentru a interveni pe langa comisari din cadrul Garzii Financiare - Comisariatul General, pe langa care a lasat sa se creada ca are influenta, pentru a nu fi constatate, cu prilejul verificarilor aflate in curs, fapte de evaziune fiscala si de contrabanda la firma la care acesta era actionar denuntatorul.

In cursul lunii noiembrie 2010, inculpatul Stancescu Marius-Catalin a acceptat promisiunea denuntatorului ca prin intermediul sau sa se remita suma de 1.000.000. euro unei persoane din conducerea ANAF, pretinzand pentru sine, in contul interventiei, un procentaj de 10%. In schimb, denuntatorul urma sa infiinteze o fabrica de tigarete care sa functioneze clandestin, ferita de controalele ANAF.

Citeste aici mai multe despre avocatul Marius Stancescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri