Premierul a anuntat ieri ca „investitiile“ vor fi cuvintul-cheie pentru perioada urmatoare si s-a aratat dispus sa sara peste limita de deficit bugetar pentru a le finanta.

Romania va cheltui, din fonduri publice, in acest an, intre 700 de milioane si un miliard de euro pentru investitii, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa intilnirea cu ministrii economici pe tema prioritatilor Guvernului pina in anul 2008.

Printre prioritatile enumerate de premier se numara continuarea programului de autostrazi, realizarea soselelor de centura ale oraselor pe unde trece Coridorul IV, Autostrada Transilvania si Coridorul IX (prin Moldova), repararea autostrazii Bucuresti-Pitesti, constructia de centrale electrotermice in sistem de cogenerare, infiintarea spitalelor regionale, constructia de noi camine si cantine pentru studenti, constructii de locuinte pentru tineri si altele. Premierul spune ca in anii viitori finantarea va fi suplimentata din fondurile UE, dar a amintit ca, „pentru a primi cele 30 de miliarde de euro, trebuie sa dovedim ca avem programe“.

1% nu e o problema

De dragul investitiilor, premierul s-a aratat dispus sa renunte la una dintre tintele macroeconomice pentru acest an, anume la deficitul bugetar. „Exista varianta in care veniturile vor creste si atunci nu este nevoie sa creasca deficitul bugetar. Nu am nici o problema daca avem un deficit bugetar de 1% in 2006, in loc de 0,5%“, a precizat premierul. •