Institutul National de Statistica (INS) a revizuit in urcare cu 0,1 puncte procentuale, la 1,3%, contractia PIB de anul trecut, insa a mentinut la 0,1% proiectia de crestere economica din trimestrul patru, sustinuta in principal de agricultura.
In serie ajustata sezonier, cea mai mare crestere din ultimul trimestru al anului trecut a fost inregistrata in agricultura, silvicultura si piscicultura (+6%), urmata de sectorul industrial, (+1,3%) si de cel al constructiilor (+0,6%). In comert, volumele de activitate au ramas nemodificate comparativ cu trimestrul anterior, scrie Mediafax.

Dupa avansul usor din ultimul trimestru al anului trecut, economia Romaniei ar putea iesi tehnic din recesiune daca va inregistra crestere si in primele trei luni din acest an.

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, PIB a scazut in trimestrul patru in serie bruta cu 0,6%, in conditiile in care avansurile inregistrate in agricultura, industrie si activitati financiare nu au sustinut reducerea volumelor de activitate din constructii si comert, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii.

Astfel, cresteri ale volumului de activitate s-au inregistrat in agricultura, silvicultura si piscicultura (+7,4%), industrie (+5,8%) si activitati financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi (+1,2%).

La polul opus, constructiile, activitatile de comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii precum si alte servicii si-au redus volumul de activitate cu 7%, 2,9% si, respectiv, cu 4,8%. Ca o consecinta a evolutiei inregistrate pe ansamblul economiei, s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 3,1%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB cererea interna a scazut cu 1,2 procente, comparativ cu acelasi trimestru din 2009, in principal pe seama reducerii cu 4,7% a formarii brute de capital fix.

Consumul final total s-a redus cu 2%, in special ca urmare a diminuarii volumului cheltuielii pentru consumul final individual si colectiv al administratiilor publice cu 4,2%, respectiv 4,5%. Cheltuiala pentru consum final al gospodariilor populatiei s-a diminuat cu 0,9 procente, fiind o consecinta a reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul (-5,6%).

Un efect pozitiv a fost imbunatatirea exportului net ca urmare a devansarii volumului importurilor (+12,2%) de catre cel al exporturilor (+17,1%).
La nivelul anului 2010, scaderea a fost determinata de reducerea volumului valorii adaugate brute din agricutura, vanat si silvicultura, pescuit si piscicultura (-0,8%), constructii (-10,7%), comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii (-4%) si alte servicii (-2,8%).

Cresteri ale volumului de activitate s-au inregistrat in industrie (+5,1%) si activitati financiare; imobiliare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi (+0,8%). Impozitele nete pe produs s-au redus cu 2,5%.

Consumul final total a inregistrat o scadere cu 2,1% in anul 2010, comparativ cu anul precedent, in special pe seama diminuarii cu 3,9%, respectiv 3,2% a cheltuielii pentru consumul individual si colectiv al administratiilor publice dar si a cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei cu 1,6 procente. Formarea bruta de capital fix (investitii - n.r.) a inregistrat o reducere cu 13,1%.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produsului Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. De atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresteri usoare de 0,1% in trimestrul al treilea din 2009 si trimestrul patru din 2010 si un avans de 0,3% in trimestrul doi al anului trecut.

Pentru acest an, autoritatile romane si Fondul Monetar International anticipeaza o crestere a economiei de circa 1,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri