Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a colectat in luna februarie venituri la buget de 11 miliarde de lei, cu 17% mai mari fata de cele din perioada similar a anului trecut, sustinute de cresterea substantiala a incasarilor din accize si TVA, potrivit datelor institutiei.
In structura, veniturile la bugetul de stat, de aproape 7 miliarde de lei, au depasit programul stabilit cu circa 9% si au fost cu 26,67% mai mari fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul unor cresteri de peste 40% a incasarilor din TVA si accize, scrie Mediafax.

Astfel, veniturile din TVA au depasit prevederile bugetare cu circa 3%, ajungand la 3,12 miliarde de lei, insa comparativ cu aceeasi luna a anului precedent au urcat cu 41% (909 milioane lei).

Potrivit ANAF, cresterea substantiala a incasarilor din TVA s-a datorat majorarii acestei taxe, cu o contributie de 583 milioane lei, dar si cresterii eficientei activitatii de colectare si diminuare a fenomenelor de evaziune si frauda fiscala, cu 326 milioane lei.

O crestere cu mult peste programul stabilit se constata si la accize, unde suma colectata, de 1,23 miliarde de lei, este cu 45% peste programul anuntat si cu 55% peste incasarile din aceeasi perioada a anului anterior.

Impozitul pe profit a adus, de asemenea, venituri suplimentare la buget, in conditiile in care realizarile au depasit proiectia cu 20%, iar cresterea anuala a fost de 17,3%. Suma incasata din impozitul pe profit a fost 773 milioane de lei.

In ceea ce priveste bugetele de asigurari sociale, prevederile bugetare au fost realizate in proportie de 102,77%. Fata de februarie 2010, incasarile au fost mai mari cu 120,25 milioane lei.

"Masurile intreprinse de ANAF in ultimul timp in vederea sprijinirii mediului de afaceri, cum ar fi implementarea declaratiei unice, precum si intensificarea verificarilor pe anumite domenii cu risc fiscal, cum ar fi achizitiile intracomunitare de legume-fructe si alte produse alimentare, comertul cu produse accizabile, dar si cresterea economica, au condus la incasari mai mari la bugetul de stat", a declarat intr-un comunicat presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Bugetul general consolidat a inregistrat in ianuarie un excedent de 819 milioane de lei, echivalentul a 0,15% din PIB, fiind pentru prima data in ultimele 12 luni cand nu a fost fost raportat deficit.

Bugetul a inregistrat anul trecut un deficit de 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limita stabilita in acordul cu FMI, de 34,6 miliarde lei. Pentru acest an, autoritatile isi propun sa reduca deficitul bugetar la 4,4% din PIB (24 miliarde de lei).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri