Institutul european de statistica Eurostat afirma ca, in Romania, consumatorii casnici au platit pe curentul electric, in 2005, un pret de 6,55 eurocenti/kWh. Spre deosebire de noi, vecinii din Bulgaria (tara alaturi de care vom intra in UE si cu care facem comparatii in mod frecvent) au platit 5,37 eurocenti/kWh. Mai bine decit noi au stat, anul trecut, si consumatorii casnici din Malta (5,85 eurocenti), Lituania (6,09 eurocenti/kWh) sau Grecia (,6,37 euro/kWh).

Comparativ, in 2003 (ultimele date prezentate de Eurostat dateaza din acel an), Romania a produs 56.645 GWh, Malta 2.236 GWh, Bulgaria 42.600 GWh, Lituania 19.488 GWh, iar Grecia 58.478 GWh, deci doar in acest ultim caz productia e mai mare decit la noi.


Codrut Seres: „La noi e concurential si corect“

„Conform datelor Eurostat, la consumatorii casnici platim, totusi, un pret mai mic decit majoritatea tarilor europene. Costurile de productie sint relativ mici. De la producator la consumatorul final se adauga, insa, o serie de taxe de transport si distributie, stabilite de ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei – n.r.)“, ne-a declarat ministrul Economiei, Codrut Seres.

„La noi, piata este liberalizata in proportie de 83%. In alte tari nu se poate vorbi despre o piata libera, chiar in tari ca Franta. In raportul de tara, Uniunea Europeana afirma, totusi, ca tot ceea ce tine de energia electrica si de gaze este concurential si corect la noi, si nu cred ca Uniunea are vreun motiv sa minta“, ne-a spus Seres.

ANRE: „De vina sint subventiile“

Nicolae Opris, presedintele ANRE, este de parere ca preturile mai mici din alte tari se datoreaza subventiilor alocate de acestea.

„Parerea mea este ca sistemul de subventii din aceste tari este cauza preturilor mai mici fata de noi. Acolo unde nu sint modele transparente de subventii, exista alte solutii. Modelele acestea de subventii pentru cetateni au existat si vor exista mereu“, ne-a precizat Opris.

Presedintele ANRE considera ca aceasta lipsa de vizibilitate a subventiilor acordate de alte tari este posibila din cauza inexistentei unei piete energetice libere. Asta desi toate statele cu pretul mai mic decit al nostru sint membre UE, care nu au voie sa acorde subventii.

„Aceste tari nu au piete energetice cum are Romania. In toate tarile civilizate, unde exista o piata energetica libera, pretul este mai mare. De exemplu, in Italia este cel mai mare tarif“, ne-a declarat Opris.

Presedintele ANRE considera, de asemenea, ca exista multe deosebiri intre piata noastra si cele ale statelor in cauza.

„In Bulgaria exista un regim special, cum era la noi CONEL. Ei au platit, anul trecut, 85 de dolari pe mia de metri cubi de gaze si mai au si centrala nucleara, care le asigura cam 40% din consum. Probabil ca or sa ne prinda, insa, din urma cu pretul, daca le creste tariful la gaze si inchid si centrala“, mai sustine Nicolae Opris.

Opris a afirmat, de asemenea, ca nu ne putem compara cu Malta sau cu Lituania, fiind tari „mult mai mici si net superioare Romaniei, din toate punctele de vedere“. Iar in Grecia, explicatia pretului mai mic decit in Romania este, dupa parerea presedintelui ANRE, lipsa unei piete energetice.