Sarbu a afirmat ca partidele din arcul guvernamental au acceptat varianta propusa de UNRP in ceea ce priveste disponibilizarile colective, potrivit Mediafax.

Astfel, varianta Codului Muncii pe care Guvernul isi va angaja raspunderea, marti, in Parlament, va introduce o perioada de 45 de zile de la disponibilizarea colectiva in care angajatorul sa fie obligat sa angajeze aceleasi persoane, pe aceleasi posturi, fara concurs sau perioada de proba.

Varianta initiala propusa de Guvern dadea libertate angajatorulului, in cazul disponibilizarilor colective, sa reangajeze alte persoane pe posturile reinfiintate.

"Se pune astfel o bariera in calea unor abuzuri patronale. Cred ca este o masura de protectie destul de rezonabila", a spus Sarbu, referindu-se si la negocierile pe care UNPR le-a avut cu sindicatele pe aceasta tema.

Citeste si:

Potrivit presedintelui UNPR, coalitia guvernamentala a acceptat si mentinerea in Codul Muncii a articolului 237, referitor la negocierile colective, chiar daca acesta este doar o trimitere la legea speciala a negocierilor colective.

Sarbu a precizat ca articolul 237 va avea urmatorul continut: "Partile, reprezentarea acestora si procedura de negociere si incheiere a contractelor colective de munca se stabilesc potrivit legii".

El a mentionat ca acest articol trimite la Legea 130, a conctractelor colective, care este in vigoare, dar care ar trebui modificata, pana la sfarsitul anului, prin negocieri intre Guvern, sindicate si patronate.