In luna ianuarie 2011, comenzile noi din industrie, pe total piata interna si externa, au crescut in termeni nominali atat fata de luna precedenta cat si ianuarie anul trecut cu 13%, respectiv cu 41,1%.

Fata de ianuarie 2010, comenzile noi din industrie au urcat ca urmare cresterilor inregistrate la toate grupele industriale, respectiv industria bunurilor intermediare (+46,7%), industria bunurilor de capital (+44%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+30,4%) si industria bunurilor de uz curent (+10,2%).

Comparativ cu decembrie, cresterea s-a datorat avansului din industria bunurilor intermediare (+47,8%). Scaderi s-au inregistrat in industria bunurilor de folosinta indelungata (-24,2%), industria bunurilor de capital (-5,5%) si industria bunurilor de uz curent (-4,4%).

Citeste si:

Obiectivul indicatorul comenzilor noi este acela de masurare a tendintei comenzilor noi primite de la clienti interni si externi. In timp ce indicatorul productiei arata tendinta volumului productiei si ofera o indicatie asupra tendintei valorii adaugate, datele despre comenzile noi permit prognoza, desi doar pe termen scurt a productiei si cifrei de afaceri viitoare.

Comenzile noi primite apar ulterior in productie si apoi in cifra de afaceri si reprezinta, primul indiciu despre ceea ce urmeaza sa se intample pe termen scurt. In concluzie, indicele comenzilor noi este un indicator de prognoza care furnizeaza informatii privind ciclul economic.