Productia industriala, in crestere usoara

Productia industriala, unul dintre cei mai importanti indicatori din economie, a crescut cu 1% in ianuarie fata de decembrie in serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, ca urmare a imbunatatirii activitatii in toate sectoarele industriale, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Volumul productiei a fost cu 1,3% mai mare in industria prelucratoare, cu 1,2% in industria extractiva si cu 0,7% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi de 3,4% in industria bunurilor de uz curent, de 2% in industria bunurilor de folosinta indelungata si industria energetica si cu 0,4% in industria bunurilor de capital. Industria bunurilor intermediare a crescut cu 1,5%.

Indicele productiei industriale reprezinta unul dintre cei mai importanti indicatori din economie, care au un impact semnificativ asupra evolutiei PIB dintr-o anumita perioada.

Calculul indicelui productiei industriale prin ajustarea la numarul de zile si sezonalitate este o metoda recomandata de regulamentele europene pentru indicatorii pe termen scurt, prin care se corecteaza unele efecte temporare si se elimina valorile extreme.

In ultimele trei luni ale anului trecut PIB a crescut cu 0,1% fata de trimestrul anterior, fiind sustinut in principal de industrie si agricultura. Pentru ca Romania sa iasa tehnic din recesiune, este nevoie ca si in primul trimestru al acestui an PIB sa creasca in termeni reali fata de trimestrul anterior.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri